HomeEconomischFed komt met hoogste renteverhoging in 28 jaar

Fed komt met hoogste renteverhoging in 28 jaar

De basisrente wordt door de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met 0,75 procentpunt verhoogd. Dit is de hoogste verhoging sinds 28 jaar geleden en hiertoe is besloten om de inflatie te in te dammen.

In die strijd tegen de hoge inflatie is het al de derde keer dat de rente verhoogd wordt. In mei ging de rente ook al omhoog, toen met een halve procentpunt. Geld lenen wordt ook duurder doordat de rente stijgt en dus kosten hypotheken, kredieten of investeringen nu ook meer. Een renteverhoging wordt op de beurs dan ook als een bedreiging voor de aandelenkoersen gezien, aangezien obligaties daardoor aantrekkelijker worden.

Ook de wisselkoers stijgt door de renteverhoging, wat gunstig is voor exporterende bedrijven in Europa. De producten van hun worden goedkoper voor de Amerikanen, waardoor er meer export vanuit Europa naar de VS zou kunnen ontstaan.

De Amerikaanse rente werd tijdens de coronapandemie juist verlaagd en de Fed startte toen ook met een grootschalig steunprogramma, alles om de economie overeind te houden. Na de pandemie is de economie in Amerika bezig te herstellen en kampt ook Amerika dus met een torenhoge inflatie.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen