HomeAlgemeen17-jarige veroordeeld wegens doodsteken 14-jarige na ruzie om broek

17-jarige veroordeeld wegens doodsteken 14-jarige na ruzie om broek

De rechtbank heeft een zeventienjarige jongen veroordeeld tot veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor het dodelijke neersteken van een veertienjarige in Hoorn. Het incident vond plaats in de nasleep van een geschil over een kledingruil tussen de twee tieners, wat een grimmige draai nam toen het slachtoffer zijn geruilde broek terug wilde.

De feiten speelden zich af op 24 oktober vorig jaar, toen een confrontatie tussen de twee jongens escaleerde in een vechtpartij. Na een onopgelost geschil, wachtte de verdachte twee dagen later het slachtoffer op bij zijn middelbare school, waarbij het tot een tweede vechtpartij kwam.

Volgens het vonnis van de rechtbank “raakten de twee jongens na een woordenwisseling wederom in gevecht. Tijdens deze confrontatie stak de verdachte het slachtoffer in de borststreek met een mes.” Het slachtoffer overleed enkele dagen later, op 30 oktober, in het ziekenhuis aan zijn opgelopen verwondingen.

De verdachte is veroordeeld voor doodslag, waarbij de rechtbank opmerkte dat “hij in een impuls de toekomst van het slachtoffer heeft weggenomen met een messteek.” De bitterheid van de zaak werd onderstreept door de verklaring van de rechtbank dat het bijzonder wrang was dat een eenvoudige kledingruil tot zulke dramatische gevolgen had geleid.

De nabestaanden van het slachtoffer, die tijdens de zitting slachtofferverklaringen voorlazen, uitten hun worsteling met het verwerken van het premature verlies van hun dierbare.

Bijkomend aspect van deze zaak is de geestelijke gezondheid van de dader. De verdachte, die lijdt aan een angststoornis en een verstandelijke beperking, wordt in verminderde mate verantwoordelijk gehouden voor de doodslag, zoals gebleken is uit de verklaring van de rechtbank.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen