HomeAlgemeen33 asielzoekers sliepen maandag op stoelen wegens beddentekort Ter Apel

33 asielzoekers sliepen maandag op stoelen wegens beddentekort Ter Apel

Afgelopen maandag hebben 33 asielzoekers hun nacht doorgebracht op stoelen in het asielzoekerscentrum van Ter Apel. Dit markeert de eerste nacht van een tekort aan bedden, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het COA heeft bevestigd dat er momenteel ongeveer 700 mensen wachten op het identificatie- en registratieproces in het centrum van Ter Apel. Omdat deze mensen in theorie niet kunnen worden overgebracht naar een andere locatie, leidde dit tot een tekort aan bedden op maandagavond. In de daaropvolgende nachten was er echter voldoende bedcapaciteit voor iedereen.

Er is een toenemende bezorgdheid dat het aanmeldcentrum in Ter Apel in de zomer weer zal overlopen, aangezien het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, traditioneel toeneemt. Ter herinnering: eind mei vorig jaar waren er in Ter Apel ook te weinig bedden, waardoor sommige mensen buiten op het gras moesten slapen.

In reactie op deze crisis heeft de staatssecretaris Van der Burg een noodplan gelanceerd. Het plan omvat de transformatie van een evenementenhal in Assen tot een ‘wachtkamer’ voor Ter Apel vanaf 1 juni. Wanneer er geen bedden meer beschikbaar zijn in het aanmeldcentrum van Ter Apel, kunnen er maximaal 500 asielzoekers worden opgevangen in Assen.

Het noodplan bevat ook een voorstel om asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten in hotels, zelfs zonder goedkeuring van de plaatselijke gemeente. De maatregel is gericht op het voorkomen dat de situatie in het aanmeldcentrum uit de hand loopt en de asielzoekers een veilige en comfortabele opvang te bieden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen