HomeEconomisch76 procent van de horecabedrijven staat op omvallen

76 procent van de horecabedrijven staat op omvallen

Uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL blijkt dat 76 procent van de horecabedrijven niet meer aan al zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en op de rand van de afgrond staat. Daarnaast zou volgens deze Index in samenwerking met kredietverlener Qredits en de Hogeschool Utrecht 30 procent van de kleine bedrijven momenteel technisch failliet zijn.

Voor vele ondernemers is het dan ook meer dan welkom dat de kroegen en restaurants weer gasten mogen ontvangen op hun terras vanaf woensdag. Het zal sommige horecabedrijven een boost kunnen gaan geven, maar het zal niet genoeg zijn om echt uit de crisis te komen.

Verder is in de index nog te zien dat 54 procent van het volledige kleinbedrijf, ondernemingen met minder dan 10 werknemers, betalingsproblemen heeft en de zakelijke dienstverlening er het beste voor staat op het moment.

Door deze resultaten hebben ondernemers vooral meer stress en zijn ze minder bezig met innovatie. Tussen het vierde kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar groeide het stressniveau dan ook van 52 naar 56 procent. Daarnaast daalde de innovatiequote in die periode met 11 procent naar 23 procent.

Het rapport geeft hierbij aan dat het vooral van belang is dat er beter gekeken wordt naar de overheidssteun en dan met name de zogeheten partnertoets. De hoogte van de steun is op dit moment afhankelijk van het inkomen van de partner en dat zou moeten veranderen.

Ondanks deze negatieve signalen, is er ook goed nieuws. Het ondernemersvertrouwen is namelijk gegroeid van negatief naar neutraal. Vooral kleine ondernemers zijn wat positiever gestemd, mede dankzij de plannen voor een stapsgewijze heropening.
Ook de omzet is momenteel weer wat aan het stijgen. In het vierde kwartaal van 2020 zette slechts 28 procent van de kleine ondernemers meer dan 5000 euro per maand om en dat aantal is nu gestegen naar 44 procent.

foto: Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Gerelateerde Artikelen

Marketing

- Advertisment -

Most Popular