HomeAlgemeen90 mensen oververhit tijdens Ironman-evenement in Hoorn

90 mensen oververhit tijdens Ironman-evenement in Hoorn

Ongeveer negentig mensen zijn oververhit geraakt tijdens het Ironman sportevenement in Hoorn, zo heeft de veiligheidsregio bevestigd. Van de getroffen personen moesten acht individuen naar het ziekenhuis worden gebracht, waarbij twee incidenten betrekking hadden op valpartijen van fietsen. Zowel deelnemers als toeschouwers van het evenement werden getroffen.

Na de melding van de incidenten, werden er zeven ambulances ter plaatse gestuurd voor behandeling. “In dergelijke situaties geven we de voorkeur aan een overvloed aan voorzorgsmaatregelen, in plaats van te weinig”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen NH Nieuws.

Het evenement is inmiddels afgerond, en de meeste getroffen individuen konden ter plekke worden behandeld. Ongeveer vijftig mensen zijn nagekeken bij een EHBO-post en veertig personen door ambulancepersoneel. “We hebben een breed scala aan hitte-gerelateerde symptomen gezien”, merkte de woordvoerder op, zonder specifieke details te geven over de ernst van de klachten.

Deelnemers aan de Ironman 70.3 moesten 1,9 kilometer zwemmen, 21 kilometer hardlopen en 90 kilometer fietsen. Regionale berichtgeving meldde temperaturen van 30 graden in Hoorn, wat resulteerde in de activering van een speciaal hitteplan. Onderdelen van dit plan waren onder meer de installatie van watertanks langs de route.

Eddy Bakker van Stichting Westfriesland Events gaf aan dat de hoge temperaturen geen verrassing waren voor de organisatoren. “We wisten dat het warm zou worden”, zei hij. Er was gedurende de dag veel overleg over de omstandigheden en in de medische tent waren voorzorgsmaatregelen getroffen, waaronder de plaatsing van twee ijsbaden om oververhitte deelnemers te kunnen koelen.

Ondanks de hitte besloot de organisatie om het programma niet significant aan te passen. “Zo’n beslissing wordt van tevoren genomen”, zei Bakker. De organisatie liet weten dat het aantal mensen dat naar het ziekenhuis moest “niet extreem” was, gezien de intensiteit van het evenement.

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen