HomeTech & ICTAanpassing antidiscriminatiesoftware door Facebook-top tegengehouden

Aanpassing antidiscriminatiesoftware door Facebook-top tegengehouden

Bestuursleden van Facebook zouden aanpassingen aan de software die haatberichten van Facebook verwijdert hebben tegengehouden. The Washington Post heeft dit zondag gemeld op basis van interne documenten en ingewijden.

In februari 2020 werd deze antidiscriminatiesoftware door een intern team van wetenschappers voorgesteld. Dit team heeft 2 jaar onderzoek gedaan en aangetoond dat de software niet goed werkt. Er zouden namelijk nog te veel haatberichten rondgaan op Facebook, bijvoorbeeld over gekleurde mensen, moslims, Joden en de lhbtiq+-gemeenschap.

De software zou sneller haatberichten kunnen verwijderen, door het beter onderscheid te laten maken tussen deze verschillende soorten discriminatie.

Er werd toen aangegeven dat de bestuursleden er bang voor waren dat deze verandering in het algoritme van Facebook ervoor zou zorgen dat bepaalde groepen boven andere zouden worden gesteld. The Washington Post geeft echter aan dat de bestuursleden juist bang zouden zijn voor de reactie van de meer conservatieve partners.

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, heeft laten weten dat ze het oneens zijn met deze conclusies. “We hebben niet alle voorgestelde wijzigingen doorgevoerd, omdat dan minder haatberichten, zoals beledigende uitlatingen over vrouwen of multiraciale mensen, automatisch zouden worden verwijderd”, zegt woordvoerder Andy Stone. Daarnaast geeft Stone aan dat Facebook het percentage haatberichten al terug heeft weten te dringen tot 0,03%.

The Washington Post plaatst vaker artikelen over de misstanden bij Facebook. Zo heeft oud-werknemer Frances Haugen ook al duizenden interne documenten gelekt. Hierin stond beschreven dat Facebook te weinig doet tegen nepnieuws en de verspreiding van desinformatie.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Most Popular