HomeAlgemeenAantal asielaanvragen in eerste helft 2023 komt overeen met voorgaand jaar

Aantal asielaanvragen in eerste helft 2023 komt overeen met voorgaand jaar

In de eerste helft van dit jaar heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een vergelijkbaar aantal asielaanvragen ontvangen als in dezelfde periode van vorig jaar, ondanks eerdere voorspellingen van een sterke stijging. De IND heeft ongeveer 20.000 asielaanvragen geregistreerd, wat nagenoeg overeenkomt met het aantal aanvragen van vorig jaar rond deze tijd.

Het demissionaire kabinet had in april gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat er in 2023 tot wel 70.000 mensen asiel zouden kunnen aanvragen. Deze voorspelling, de zogenaamde Meerjaren Productie Prognose (MPP), suggereerde een zware belasting van het reeds overbelaste asielstelsel.

Tot nu toe lijken deze zorgwekkende verwachtingen niet uit te komen. De gegevens van de afgelopen maanden tonen een consistentie met de cijfers van vorig jaar. Vorig jaar werden in de eerste zes maanden 19.956 asielaanvragen ingediend, terwijl dit jaar tot nu toe 20.122 aanvragen zijn geregistreerd. Deze aanvragen omvatten zowel individuen die voor het eerst asiel aanvragen, als herhaalde aanvragers en zogenoemde nareizigers.

Een woordvoerder van de IND wees er echter op dat het nog te vroeg is om te concluderen of de eerdere voorspelling gehaald zal worden. “De ervaring leert dat de piek nog moet komen en dat deze onvoorspelbaar is”, aldus de woordvoerder.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen