HomeEconomischAantal bijstandsontvangers op laagste niveau sinds 2013

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau sinds 2013

In een recent rapport van het CBS is gebleken dat het aantal mensen tot de pensioengerechtigde leeftijd dat in maart 2023 een bijstandsuitkering ontving, is gedaald naar 397 duizend. Dit is het laagste cijfer sinds begin 2013, en het is al het derde kwartaal op rij dat het aantal bijstandsontvangers stabiel blijft. Ten opzichte van maart 2022 zijn er 9 duizend minder bijstandsontvangers.

Het rapport belicht ook dat het aantal bijstandsontvangers nu al acht kwartalen op rij lager is dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, hoewel de jaarlijkse verschillen de afgelopen kwartalen kleiner zijn geworden.

De leeftijdsgroep van 27 tot 45 jaar liet de grootste daling zien, met 134 duizend mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Dit is een afname van 5% ten opzichte van een jaar eerder, hoewel de daling minder sterk was dan in december 2022, toen deze bijna 6% bedroeg.

Het aantal 45-plussers met bijstand nam eveneens af, maar in een trager tempo, met iets meer dan 1% in de afgelopen twee kwartalen, wat resulteerde in een totaal van 228 duizend bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep in maart 2023.

Het aantal jonge mensen onder de 27 jaar dat bijstand ontvangt, is veel kleiner en bleef constant op 35 duizend, wat overeenkomt met de cijfers van een jaar eerder.

Het rapport merkt ook op dat er in het vierde kwartaal van 2022 voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen (20,8 duizend) de bijstand in kwamen dan eruit gingen (18,3 duizend). Het totale aantal mensen dat in 2022 de bijstand heeft verlaten vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd, dat toen 66 jaar en 7 maanden bedroeg, bedroeg bijna 5 duizend. Deze leeftijd is in 2023 verhoogd naar 66 jaar en 10 maanden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen