HomeMobiliteitAantal files inmiddels gestegen tot meer dan voor corona

Aantal files inmiddels gestegen tot meer dan voor corona

Het afgelopen jaar is het aantal files weer enorm gestegen op de Nederlandse wegen. Hierdoor was de filezwaarte (het aantal kilometers file vermenigvuldigd met de duur) volgens de ANWB  om het eerste half jaar van 2023 15% groter dan in diezelfde periode in 2019, toen de filezwaarte het grootst tot dusver was. Dat betekent dat de files inmiddels erger zijn geworden dan voor de coronatijd, waarbij dit tussentijds juist een stuk minder geworden was.

Hoewel er dus een hele tijd meer mensen thuis aan het werk waren en veel mensen dat nog steeds wel doen, is het effect hiervan dus nauwelijks meer zichtbaar op de filezwaarte. Zowel in de ochtend- als in de avondspits is het aantal dagelijkse files weer terug bij af sinds de laatste coronamaatregelen in maart 2022 zijn ingetrokken. Tijdens de ochtendspits steeg het aantal files met 13 procent en in de avondspits met 9 procent en het aantal files overdag is zelfs met 40 procent gestegen.  

Volgens de ANWB speelt dit probleem zich af in steeds meer regio’s, zo blijkt uit de cijfers over alle A- en N-wegen. De grootste toename van de filezwaarte is in Noord-Brabant te zien, waar deze met 36 procent gestegen is. In Noord-Holland en Zuid-Holland nam de filezwaarte met respectievelijk 16 en 14 procent toe en in Utrecht en Gelderland met respectievelijk 9 en 10 procent.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen