HomeEconomischACM blokkeert afvalverwerking Rijnmond's overname van Afval- en Energiebedrijf Amsterdam

ACM blokkeert afvalverwerking Rijnmond’s overname van Afval- en Energiebedrijf Amsterdam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de beoogde overname van het Afval- en Energiebedrijf (AEB) uit Amsterdam door Afvalverwerking Rijnmond (AVR) tegengehouden, uit angst voor het ontstaan van een te machtig bedrijf met te grote invloed op de afvalverwerkingsmarkt. Deskundigen vrezen dat een dergelijke fusie zou resulteren in hogere kosten voor huishoudelijk en licht verontreinigd gevaarlijk afvalverwerking, een last die uiteindelijk bij de consument terecht zou komen.

Grootste afvalbedrijf van Nederland

AVR, een dochteronderneming van het in Hong Kong gevestigde Cheung Kong concern, en AEB, momenteel nog eigendom van de gemeente Amsterdam, zouden door de samenvoeging het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Nederland worden. De verwerkingscapaciteit van de samengevoegde ondernemingen zou meer dan dubbel zo groot zijn als die van hun dichtstbijzijnde concurrent.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, verklaarde: “Gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zouden na de fusie aanzienlijk meer moeten betalen voor de verwerking van huishoudelijk afval. Het gebrek aan alternatieve afvalverwerkingsopties in het westen van Nederland zou de prijs opdrijven, en deze kosten zouden uiteindelijk worden doorberekend aan de consument via hogere afvalstoffenheffingen.”

Privatisering AEB

In 2021 besloot de gemeente Amsterdam om AEB te privatiseren, en meerdere bedrijven toonden interesse. De gemeente koos voor het bod van AVR, maar deze potentiële overname werd vervolgens nauwgezet onderzocht door de ACM. Onder andere economische analyses en gesprekken met concurrenten, gemeenten en andere betrokken partijen maakten deel uit van dit proces.

Beperking concurrentie

Uit het onderzoek van de ACM bleek dat de voorgestelde fusie de concurrentie in zowel de huishoudelijk afvalverwerking als de licht verontreinigd gevaarlijk afvalverwerking zou beperken. De nieuw gevormde combinatie zou een marktaandeel van meer dan 80% in de laatstgenoemde sector verwerven.

AVR en AEB beweren dat de overname de duurzaamheid van hun afvalverwerkingsactiviteiten zou versnellen. De ACM benadrukt echter dat duurzaamheidsmaatregelen, zoals afvalscheiding en CO2-afvang, onafhankelijk van de voorgestelde overname dienen te worden uitgevoerd.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen