HomeMobiliteitAfname van 'Laadpaalstress' voor eigenaars elektrische voertuigen

Afname van ‘Laadpaalstress’ voor eigenaars elektrische voertuigen

Met de zomervakantie in het verschiet, wordt de jaarlijkse ‘laadpaalstress’ voor elektrische auto-eigenaren weer actueel. Vorig jaar zagen veel bezitters van elektrische voertuigen zich genoodzaakt om tijdens de vakantieperiode over te stappen op benzineauto’s om zo het risico van een lege batterij op buitenlandse snelwegen te vermijden.

Echter, dit jaar brengt een vermindering van deze stress. Volgens recente data van ChargeUp, de Europese vereniging van laadpaalaanbieders, is het aantal openbare laadpunten in de EU met 44 procent gestegen in het afgelopen jaar. Ter verduidelijking, gedurende dezelfde periode heeft ook Nederland een aanzienlijke toename gezien in het aantal elektrische voertuigen, volgens cijfers van het CBS.

Sjors ten Tije, van de Vereniging Elektrische Rijders, een organisatie die zo’n 14.000 Nederlandse EV-rijders vertegenwoordigt, stelt: “Het aantal laadpalen in Europa neemt echt zeer snel toe”. Hij geeft verder aan verrast te zijn door de snelle toename van laadpalen in landen als Frankrijk, waar laadpleinen met 20 of 25 plekken zich razendsnel vermenigvuldigen.

In Duitsland, zo merkt Ten Tije op, heeft bijna elk tankstation voor fossiele brandstoffen nu ook een snellader, wat het rondrijden op ‘de bonnefooi’ voor elektrische auto’s mogelijk maakt.

ANWB-woordvoerder Harm Zeven wijst op de snel toenemende hoeveelheid laadpunten voor vakantiegangers en merkt op dat Nederlandse laadpaalaanbieders zoals FastNed ook laadpunten in het buitenland beginnen te bouwen.

Ten Tije voegt er ook aan toe dat, naast Tesla-rijders, nu ook eigenaren van andere elektrische auto’s gebruik kunnen maken van het Tesla Supercharger-netwerk, dat een dicht netwerk over het grootste deel van de EU beslaat.

De EU-landen worden ook gedwongen om hun inspanningen om meer laadpunten te creëren op te voeren, volgens aankomende EU-wetgeving. Binnen enkele jaren zou er elke 60 kilometer langs de snelweg een laadpunt moeten zijn en een uniforme betaalmethode moet worden ingevoerd in de hele EU.

Zeven van de ANWB waarschuwt echter dat er tot het van kracht worden van de EU-regels, er voor vakantiegangers met elektrische auto’s nog steeds een uitdaging kan blijven. Hij benadrukt dat het bereik van elektrische auto’s beperkt is en adviseert elektrische auto-eigenaren om de locaties van laadpalen van tevoren te controleren en meerdere laadpassen aan te vragen.

Beide heren adviseren eigenaren van elektrische auto’s om de stress te verminderen door goed voorbereid te zijn, maar benadrukken dat de situatie aanzienlijk beter is dan vijf jaar geleden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen