HomeKlimaatAkkoord over slotverklaring bereikt bij klimaattop Glasgow

Akkoord over slotverklaring bereikt bij klimaattop Glasgow

Na een lange tijd van onderhandelen hebben de bijna 200 landen die aan de VN-klimaattop in Glasgow meededen een akkoord bereikt over een slotverklaring. Er zijn daarbij nog flink wat aanpassingen gedaan in deze gezamenlijke verklaring, waardoor er een dag vertraging was. De landen hebben ruim 2 weken lang onderhandeld over deze mondiale aanpak van de klimaatverandering.

De voorzitter van de COP26 Alok Sharma gaf hierbij aan dat het nog geen perfect akkoord is, maar wel een stap in de juiste richting. Frans Timmermans, eurocommissaris, heeft het resultaat zelfs “historisch” genoemd.

In de slotverklaring gaan de belangrijkste elementen over het op termijn afbouwen van subsidies op fossiele brandstoffen en steenkoolgebruik. Bij deze beide punten worden wel verschillende voorbehouden gemaakt en er staan geen concrete jaartallen over in. Wel wordt het als een belangrijke stap geien dat het punt over fossiele brandstoffen het überhaupt tot de eindtekst heeft gehaald.
Na felle kritiek werd de passage echter nog wel afgezwakt, aangezien India aan het eind van de klimaattop teksten over steenkool niet goed wilde keuren, waar andere landen het veelal wel over eens waren. Doordat er groot belang wordt gehecht aan het feit dat iedereen het met de slotverklaring eens moet zijn, werd hiermee akkoord gegaan.

Het akkoord van Glasgow bevatte verder het belangrijke punt van vermindering van de CO2-uitstoot. Eind volgend jaar moeten landen hiervoor hun plannen aanscherpen om zo de klimaatdoelen te halen die in 2015 in Parijs afgesproken werden. Er moet hierbij wel rekening worden gehouden met diverse “nationale omstandigheden”.

Verder is er afgesproken dat ontwikkelingslanden meer geld zullen krijgen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan een opwarmende wereld. De 100 miljard dollar een jaarlijkse hulp die hun al was beloofd voor de jaren tot 2025 moet ook echt worden geleverd nu. Dit bedrag zal volgens de landen uit de top verder moeten stijgen.

Het meest ambitieuze doel uit het klimaatakkoord van Parijs is zicht houden op de 1,5 graad opwarmingsgrens Alle landen hebben in deze slotverklaring benadrukt dat de impact van de klimaatverandering bij 1,5 graad veel lager zal zijn dan bij 2 graad, wat nu het vastgelegde maximum is. Het zal nog wel moeten blijken in hoeverre de wereld met dit akkoord op een pad gekomen is om de opwarming echt onder die 1,5 graad te houden.

Door Annelien Bosboom; foto: freepik.com

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Most Popular