HomeAlgemeenAlles in Nederland klaar voor grootschalig aftappen, ondanks eerdere afspraken

Alles in Nederland klaar voor grootschalig aftappen, ondanks eerdere afspraken

In 2018 stemde een meerderheid van de Nederlanders nog tegen de ‘sleepwet’, maar sluipenderwijs lijkt het er nu toch te kom en. De sleepwet houdt in dat het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels technisch mogelijk wordt en binnenkort dus zelfs praktijk zal worden. Uit informatie van toezichthouders TIB en CTIVD blijkt dat hiermee dus eerder gedane beloften van oud-minister Plasterk verbroken worden.

De sleepwet is vooral bedoeld om inlichtendiensten als de AIVD en MIVD meer bevoegdheden te geven voor onder andere kabelinterceptie en hacken. Er bestaat vooral angst over de kabelinterceptie, aangezien daaruit af te lezen is met wie mensen communiceren en welke pagina’s ze op internet bezoeken. Er bestaat vooral angst dat er informatie van miljoenen Nederlanders wordt opgeslagen, hoewel dat eerder werd afgedaan als onzin.

Waar de interceptie eerst technisch nog niet mogelijk was, zou dit volgens anonieme bronnen inmiddels wel het geval zijn en kan dus een buurt, wijk of zelfs hele regio in de gaten worden gehouden.

De AIVD en MIVD hebben in 2021 al een aanvraag voor grootschalige kabelinterceptie gedaan, waarvoor ze ook toestemming van de minister kregen. Het werd vervolgens echt door toezichthouder TIB afgewezen, omdat het tegen de afspraken was. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie op deze informatie weten dat de afspraken alleen tijdens snapshotten worden losgelaten. Dit houdt in dat de kabel 2 uur lang als verkenning geïntercepteerd wordt. Zo zou de daaropvolgende fase “zo gericht mogelijk uit kunnen worden gevoerd met een zo beperkt mogelijke inbreuk op de fundamentele rechten van burgers”.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen