HomeAlgemeenAmerikaanse straaljagerpiloot belt 911 na noodlanding in achtertuin

Amerikaanse straaljagerpiloot belt 911 na noodlanding in achtertuin

De noodoproep van een straaljagerpiloot

Wanneer men denkt aan een noodlanding, denkt men zelden aan een straaljager in een achtertuin. Toch was dit exact het scenario voor een Amerikaanse straaljagerpiloot afgelopen zondag. Na het verlaten van zijn F-35 boven South Carolina, maakte hij een noodlanding in een tuin en greep direct naar zijn telefoon om 911 te bellen.

Het verhaal van de vermiste F-35

De F-35, vaak ook JSF genoemd en gewaardeerd op 75 miljoen euro, was meer dan 24 uur vermist nadat de straaljagerpiloot besloot zijn toestel te verlaten. Uiteindelijk werd het toestel ongeveer 100 kilometer verderop gevonden op een akker.

Onverwachte gast in de achtertuin

Dankzij zijn parachute kwam de straaljagerpiloot bijna ongedeerd terecht in een tuin in Charleston. De verbaasde huiseigenaar belde ook 911: “We hebben een straaljagerpiloot die in mijn achtertuin is geland. Kunnen we een ambulance krijgen?” Hoewel niet ernstig gewond, gaf de piloot aan enkele schrammetjes en rugpijn te hebben.

Technologie en kritiek op de F-35

Het verlies van een geavanceerde straaljager zoals de F-35 roept vragen op. De defensiewoordvoerder benadrukte dat de technologie van de F-35, waaronder de stealth-technologie, het toestel moeilijk traceerbaar maakt. Als extra veiligheidsmaatregel wordt de transponder van de straaljager uitgeschakeld wanneer een piloot het toestel verlaat.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen