Bijna een jaar na het wereldwijd gevolgde WK voetbal in Qatar, blijven de wereldvoetbalbond FIFA en het gastland volgens Amnesty International tekortschieten in het aanpakken van misstanden rondom arbeidsmigranten. Dit blijkt uit een recent rapport van Amnesty.
Gebrek aan vooruitgang in arbeidersrechten
Volgens het rapport van Amnesty International is er sinds het WK voetbal nauwelijks vooruitgang geboekt in de rechten van arbeiders. Ondanks enkele positieve ontwikkelingen, zoals verbeterde regelgeving rond werken in extreme hitte en meer bewegingsvrijheid voor arbeidsmigranten, overheersen de negatieve aspecten.
Steve Cockburn, hoofd economische en sociale rechtvaardigheid bij Amnesty, benadrukt de ernstige gevolgen voor de arbeidsmigranten: van illegale wervingskosten tot onbetaalde lonen, wat leidt tot financiële problemen, gezondheidsissues, en in sommige gevallen zelfs tot de dood.
Voortdurende uitbuiting en stagnatie
Amnesty wijst op stagnatie en aanhoudende uitbuiting in Qatar. Veel arbeiders worden belemmerd in het wisselen van baan door restrictieve regelgeving, en werkgevers hebben nog steeds te veel macht over de verblijfsvergunningen van hun werknemers. Daarnaast blijven achterstallige en onbetaalde salarissen een groot probleem.
Ondanks de oprichting van arbeidscomités, blijven er volgens Amnesty enorme barrières bestaan voor werknemers die hun rechten via het rechtssysteem willen afdwingen.
Oproep tot actie van Qatar en FIFA
Amnesty roept Qatar op om zijn inspanningen te verdubbelen om de rechten van werknemers te versterken, zelfs na het WK. Ook de FIFA wordt opgeroepen om van haar fouten te leren en haar verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten serieus te nemen.