HomeSportAnnemiek van Vleuten pakt imposante overwinning en leiderspositie in Giro Donne

Annemiek van Vleuten pakt imposante overwinning en leiderspositie in Giro Donne

In een adembenemend vertoon van kracht en vastberadenheid, heeft wereldkampioene Annemiek van Vleuten zaterdag haar stempel gedrukt op de Giro Donne door de tweede etappe te winnen. Met de openingstijdrit die vrijdag door extreme weersomstandigheden werd geannuleerd, valt de eerste leiderstrui automatisch in de handen van de veertigjarige wielrenster. Dit markeert ook haar honderdste professionele zege in haar indrukwekkende carrière.

De uitdagende etappe, die de rensters over 102,1 kilometer van Bagno a Ripoli naar Marradi leidde, werd gekenmerkt door de pittige beklimming van de Passo della Colla. De strijd voor het algemeen klassement ontketende zich op deze steile klim, waarbij Van Vleuten zich met een gedurfde aanval onderscheidde.

Een groep bestaande uit Gaia Realini, Elisa Longo Borghini en Marta Cavalli, volgde op afstand, terwijl Van Vleuten de top als eerste bereikte. Vervolgens stond haar nog een 15 kilometer lange afdaling naar de finish te wachten. De Movistar-renster hield echter stand en wist de etappezege veilig te stellen, terwijl haar belangrijkste concurrenten 45 seconden later over de finishlijn kwamen.

Ondanks het slechte weer, dat ook al de openingstijdrit had verstoord en o.a. Karlijn Swinkels ten val bracht, toonden de rensters onverminderde veerkracht. Swinkels nam zelfs deel aan de tweede etappe.

In deze Italiaanse ronde zal Van Vleuten niet worden uitgedaagd door Demi Vollering van Team SD Worx, die de Giro overslaat met het oog op de Tour de France Femmes. Ook Vollering’s teamgenoot Lotte Kopecky zal afwezig zijn. Longo Borghini en Silvia Persico lijken daardoor de grootste concurrenten voor Van Vleuten te zijn.

De Nederlandse wielrenster, die haar afscheidsjaar ingaat, hoopt op een herhaling van vorig jaar en wil alle grote rondes winnen.

Voor zondag staat een vlakke etappe van 118,2 kilometer op het programma. Er wordt verwacht dat Europees kampioene Lorena Wiebes, sprintster van SD Worx, hier kan toeslaan. Wiebes heeft dit seizoen al acht overwinningen op haar naam staan.

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen