HomeEconomischApple vecht Nederlandse boete van 50 miljoen euro aan

Apple vecht Nederlandse boete van 50 miljoen euro aan

Apple is recentelijk geconfronteerd met een strenge terechtwijzing van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze waakhond van de consumentenrechten heeft Apple’s bezwaar tegen een aanzienlijke boete van 50 miljoen euro verworpen. Als reactie hierop heeft Apple besloten deze beslissing juridisch aan te vechten, wat aangeeft hoe belangrijk deze zaak is voor het techconcern.

De oorsprong en details van de boete

In 2022 besloot de ACM dat Apple’s handelswijze in strijd was met de concurrentieregels, wat resulteerde in deze substantiële boete. De kern van het probleem? De App Store, een van Apple’s meest lucratieve diensten, legde bepaalde beperkingen op aan gebruikers van populaire datingapps zoals Tinder. Deze gebruikers moesten verplicht abonnementen afsluiten via het betaalsysteem van Apple, wat volgens velen als een machtspositie kan worden beschouwd.

Het groeiende ongenoegen onder appontwikkelaars

Appontwikkelaars voelden zich gevangen in Apple’s ecosysteem. Door de verplichting om Apple’s betaalsysteem te gebruiken, hadden zij het gevoel dat hun vrijheid en winstmarges werden beperkt. Deze ontwikkelaars verenigden zich en dienden massaal klachten in bij de ACM. Hun pleidooi was duidelijk: er moesten meer betalingsmogelijkheden komen. De ACM heeft later bevestigd dat Apple’s nieuwste maatregelen in overeenstemming zijn met deze eisen.

Bredere implicaties: klachten richten zich ook op Google

Hoewel Apple nu in de schijnwerpers staat vanwege deze zaak in Nederland, zijn ze niet het enige techbedrijf dat onder vuur ligt. Google, een andere technologiegigant, heeft soortgelijke klachten ontvangen over de betaalrestricties in hun Play Store. De ACM heeft niet alleen aandacht besteed aan Apple’s praktijken, maar heeft ook een apart onderzoek gelanceerd om te bepalen of Google zich schuldig maakt aan vergelijkbare overtredingen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen