Armenië heeft de Verenigde Naties opgeroepen tot het instellen van toezicht in Nagorno-Karabach, te midden van toenemende zorgen over de veiligheid van etnische Armeniërs. Ondanks een recentelijk staakt-het-vuren blijft de situatie in de regio Nagorno-Karabach gespannen.
VN-toespraak voor toezicht in Nagorno-Karabach
Tijdens een toespraak bij de Algemene Vergadering van de VN in New York, uitte de Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Ararat Mirzoyan, de behoefte aan VN-toezicht in Nagorno-Karabach. Mirzoyan wees op het belang van preventieve maatregelen en de rol van de VN om herhaling van tragedies zoals in Rwanda te voorkomen.
Aanvallen en staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach
Voorafgaand aan het staakt-het-vuren, hervatte Azerbeidzjan aanvallen op de etnisch-Armeense enclave in Nagorno-Karabach. Er vielen, volgens Armeense bronnen, minstens 200 doden. Dankzij de bemiddeling van Rusland, dat in Nagorno-Karabach als vredesmacht optreedt, is er momenteel een broze wapenstilstand.
De geschiedenis van het conflict in Nagorno-Karabach
Het conflictgebied Nagorno-Karabach, dat in Azerbeidzjan ligt en voornamelijk bevolkt wordt door etnische Armeniërs, is al jarenlang een bron van spanning tussen Armenië en Azerbeidzjan. Door blokkades van Azerbeidzjan kampen veel inwoners van Nagorno-Karabach met tekorten aan voedsel en medicijnen.
Internationale bezorgdheid en reactie
Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn bezorgdheid over de veiligheid van etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach geuit. De Verenigde Staten dringen aan op respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden van de inwoners van Nagorno-Karabach door Azerbeidzjan.
Met het verzoek om VN-toezicht in Nagorno-Karabach tracht Armenië de veiligheid van de etnische Armeniërs in de regio te waarborgen. Het staakt-het-vuren biedt een tijdelijke verlichting, maar de situatie blijft precair. De internationale gemeenschap en de VN spelen een cruciale rol in het zoeken naar een duurzame oplossing voor de crisis in Nagorno-Karabach.