HomeMobiliteitArriva streeft naar overname NS-spoorlijnen vanaf 2026

Arriva streeft naar overname NS-spoorlijnen vanaf 2026

Vervoersmaatschappij Arriva maakt ambitieuze plannen bekend voor de overname van meerdere NS-spoorlijnen in Nederland vanaf 2026. Anne Hettinga, topman van Arriva, onthult dat het bedrijf ernaar streeft om 24 stoptrein- en 2 intercitytrajecten van de NS over te nemen, terwijl het goedkeuring en ondersteuning zoekt bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

NS-Spoorlijnen en hoofdrailnet

De NS-spoorlijnen die Arriva wil overnemen, zijn een essentieel onderdeel van het Nederlandse hoofdrailnet. De concessies voor deze spoorlijnen worden traditioneel aan de NS toegekend, waardoor andere vervoerders, zoals Arriva, uitgesloten worden van competitie op deze routes.

Ambitieuze plannen bij ACM

Arriva heeft bij de ACM verzoeken ingediend om haar ambities te realiseren en hoopt stapsgewijs nieuwe trajecten te introduceren, waaronder de NS-spoorlijnen Amsterdam-Hoorn, Zwolle-Utrecht, en Vlissingen-Breda. Bovendien overweegt Arriva de intercityverbinding naar Brussel, momenteel geëxploiteerd door de NS, over te nemen.

Overheidsplannen en concessies

Ondanks de overheidsplannen om de concessies van de betreffende NS-spoorlijnen voor de periode 2025 tot 2033 opnieuw aan de NS te verlenen, ziet Arriva mogelijkheden. Het bedrijf is optimistisch, mede doordat er nog geen definitieve overeenkomst tussen het kabinet en de NS is getekend en de Tweede Kamer de concessievoorwaarden, inclusief de discussie over spitsheffing, nog moet beoordelen.

Conclusie en toekomstperspectief

Arriva blijft vooruitkijken en streeft ernaar om een grotere rol te spelen op de Nederlandse spoorwegmarkt. Met mogelijke goedkeuring van de ACM en toekomstige beslissingen van de overheid, blijft het bedrijf focussen op groei en diversificatie van de NS-spoorlijnen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen