HomeAlgemeenBaudet moet van rechter tweets vergelijking coronabeleid met Holocaust van Twitter verwijderen

Baudet moet van rechter tweets vergelijking coronabeleid met Holocaust van Twitter verwijderen

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat Thierry Baudet een aantal berichten op zijn sociale media zal moeten verwijderen. In deze berichten vergeleek hij de coronamaatregelen met de Holocaust en de aanloop ernaartoe. Daarnaast heeft hij een verbod op gebruik van beeldmateriaal van de Holocaust opgelegd gekregen omtrent het debat over de coronamaatregelen.

Twee Joodse belangenorganisaties hadden een kort geding tegen Baudet aangespannen. Het CIDI en het CJO (Centraal Joods Overleg en 4 Joodse overlevenden van de oorlog hebben het dus nu voor elkaar gekregen dat Baudet een dwangsom van 25.000 euro per dag of per keer wanneer hij een van de verboden overtreedt.

Volgens de rechter zijn de uitspraken van de FVD-leider niet op het bagatelliseren van de Holocaust gericht, maar vooral als kritiek op het coronabeleid. “Maar door een vergelijking te maken tussen het coronabeleid en de Jodenvervolging, die niet in verhouding tot elkaar staan, wordt het lot van de Joden impliciet gebagatelliseerd.”

De rechter gaf aan dat Baudet zich volgens hem schuldig maakt aan een voedingsbodem creëren voor antisemitisme. Een politicus heeft volgens de rechter niet onbegrensd vrijheid van meningsuiting. “Daaraan zijn plichten en verantwoordelijkheden verbonden. Uitingen die onnodig grievend zijn, moeten worden vermeden” en dat heeft Baudet onvoldoende gedaan, oordeelde rechter.

“Niet een café in mogen vanwege een persoonlijke keuze – geen vaccinatie – is niet te vergelijken met het vermoorden van een miljoenen mensen, uitsluitend om wie zij zijn”, zei Ronny Naftaniel van het CJO.

Na de uitspraak gaf Baudet meteen aan dat hij in hoger beroep zal gaan, omdat hij het vonnis een totaal hallucinante uitspraak vindt vanwege het daarmee aan banden leggen van de vrijheid van meningsuiting.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen