HomeAlgemeenBedwantsenplaag teistert Frankrijk: actieplan dringend vereist

Bedwantsenplaag teistert Frankrijk: actieplan dringend vereist

Frankrijk ziet een verontrustende toename van bedwantsen, met Parijs als grootste brandhaard. Deze hinderlijke insecten duiken op diverse plekken op, van hogesnelheidstreinen en metro’s tot bioscopen en zelfs de internationale luchthaven Charles de Gaulle.

Noodzaak tot actie

Met de Olympische Spelen die volgend jaar in Frankrijk worden gehouden, wordt de urgentie van dit probleem alleen maar groter. De Parijse locoburgemeester, Emmanuel Gregoire, dringt er bij premier Elisabeth Borne op aan een actieplan te implementeren.

Meer dan alleen een nachtmerrie in bed

Hoewel bedwantsen zich voeden met menselijk bloed, beperkt hun aanwezigheid zich niet alleen tot slaapkamers. Recentelijk gedeelde beelden op sociale media tonen deze insecten in openbare ruimtes zoals bioscopen en treinen.

Reactie van de overheid

Minister van Transport, Clément Beaune, heeft aangekondigd dat hij de situatie zal bespreken met transportbedrijven. Ondertussen zijn veel burgers bezorgd. Zoals Sophie Ruscica, die van Nice naar Parijs reisde en extra voorzichtig was bij het kiezen van haar treinstoel uit angst voor bedwantsen.

Alarmerende cijfers

Uit een rapport van het Franse gezondheidsagentschap Anses blijkt dat tussen 2017 en 2022 meer dan 10% van de Franse huishoudens te maken had met bedwantsen. Deze plaag heeft een emotionele tol geëist bij veel inwoners. Sacha Krief, manager van een ongediertebestrijdingswinkel, meldt dat de angst voor bedwantsen mensen paranoïde en zelfs depressief kan maken.

De Parijse locoburgemeester heeft verzekeringsmaatschappijen ook verzocht om dekking tegen bedwantsen op te nemen, aangezien niet iedereen de middelen heeft om professionele ongediertebestrijders in te schakelen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen