HomeKlimaatBestrijding eikenprocessierups van start dankzij gunstige weersomstandigheden

Bestrijding eikenprocessierups van start dankzij gunstige weersomstandigheden

Door de gunstige weersomstandigheden zijn er inmiddels al tal van gemeenten die haast maken met het bestrijden van de eikenprocessierups en zelfs op Tweede Paasdag al beginnen, zoals de gemeente Enschede. De eerste rupsen zijn namelijk alweer gesignaleerd dankzxij het zachte weer van de laatste weken.

De eikenprocessierups is door de brandharen met weerhaakjes een ware plaaggeest in ons land geworden. Ze veroorzaken dan ook veel overlast, van bultjes en jeuk tot klachten aan de ogen. Hierdoor is de juiste bestrijding van groot belang en is het zaak er vroeg mee te beginnen.

Dit doet de gemeente Enschede bijvoorbeeld vanavond al door na zonsondergang 21.000 eiken in te spuiten met aaltjes. Dit zijn hele kleine wormpjes die bij de eikenprocessierups een darminfectie veroorzaken, waardoor ze in aantal met de helft zullen verminderen als het allemaal goed gaat. Dit alles moet in het donker gebeuren, aangezien de aaltjes niet tegen uv-licht kunnen. Daarnaast mag het niet waaien of regenen en de luchttemperatuur moet boven de 6 graden zijn.

Helemaal onomstreden is deze bestrijding niet, ondanks dat deze wel biologisch is, zijn de aaltjes namelijk niet selectief en doden ze dus ook wel andere onschadelijke rupsen (en vlinders). Daarnaast kunnen ook vogels slachtoffer worden van deze methode, doordat ze of niets meer te eten hebben of vergiftigde rupsen opeten.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen