HomeKlimaatBij 1 op de 20 consumenten valt de omvormer uit door spanningsproblemen

Bij 1 op de 20 consumenten valt de omvormer uit door spanningsproblemen

 In 2021 hebben de Nederlandse netbeheerders 3200 klachten van eigenaren van zonnepanelen gehad over hun omvormer die uitviel, wat een stijging is van 45% aan aantal klachten in een jaar tijd. Dit probleem zou zich naar schatting voordoen bij 1 op de 20 eigenaren van zonnepanelen, wat neerkomt op zo’n 75000 eigenaren. Het gaat daarbij om een gemiddelde uitval van zo’n 11 uur per jaar, wat minder dan 1% van de 1550 zonuren die Nederland gemiddeld kent is.

Netbeheerders verwachten dat de problemen op het laagspanningsnet waar gebruik van wordt gemaakt door kleinverbruikers alleen maar zullen toenemen. In de provincie Friesland is het aantal klachten van woningbezitters en huurders over het niet terug kunnen leveren bijvoorbeeld van 1 januari tot en met 15 mei 2022 gestegen van 74 naar 139 stuks.

Voor deze stijgingen in aantal klachten heeft Netbeheer Nederland vorig jaar al gewaarschuwd, waarbij ze wel een aantal tips en tricks gaven om dit te voorkomen. Dit ging bijvoorbeeld om het gebruiken van dikke aansluitkabels en het piekvermogen begrenzen van de zonnepaneelinstallatie. Een installateur kan dan ook volgens netbeheerder Liander in 303 tot 40% van de gevallen de problemen bij de consumenten zelf oplossen.

In 2020 werd al door toenmalig minister Wiebes gesteld dat netbeheerders consumenten niet financieel hoeven te compenseren als zij de stroom van hun zonnepanelen tijdelijk niet kunnen terugleveren aan het stroomnet. ‘Het tijdelijk niet kunnen invoeden van hernieuwbare energie, omdat daarmee de grenzen van de spanningskwaliteit overschreden worden, heeft een andere impact op particulieren die hernieuwbare elektriciteit willen invoeden en de samenleving dan een langdurige volledige onderbreking van het transport door een storing in het net, waarbij geen elektriciteit meer kan worden afgenomen’, aldus minister Wiebes destijds tegen de Tweede Kamer.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen