HomeAlgemeenBrabantse vrouw veroordeeld tot 10 Jaar cel wegens dodelijk vergiftigen van haar...

Brabantse vrouw veroordeeld tot 10 Jaar cel wegens dodelijk vergiftigen van haar Zoon

Een rechtbank heeft een vrouw uit Zevenbergen, Jolanda M., 35, tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld wegens het bewust vergiftigen van haar 11-jarige zoon, Mike, met een dodelijke cocktail van sterke medicijnen. De jongen heeft het incident niet overleefd.

Het Openbaar Ministerie stelde tijdens de rechtszaak vast dat op 12 februari 2020 M. haar zoon diverse doseringen van morfine, slaapmiddelen en antidepressiva toediende. Volgens de rechtbank was de moeder volledig bewust van de mogelijke fatale gevolgen van haar handelingen, wat leidde tot haar veroordeling voor doodslag.

De moeder ontkende tijdens de zaak de beschuldigingen en beweerde dat haar zoon de medicijnen zelf had ingenomen. Onderzoekers stelden echter vast dat M. symptomen vertoonde van het Münchhausen-by-proxy-syndroom, een aandoening waarbij een persoon bewust een naaste ziek maakt om erkenning te krijgen als verzorger.

Gedurende vele jaren zou M. haar zoon systematisch ziek hebben gemaakt om aandacht te krijgen. Het lijden aan dit syndroom en andere stoornissen leidde ertoe dat haar vermogen tot verantwoording verminderd werd geacht.

Camerabeelden toonden aan dat de gezondheidstoestand van de jongen stabiel was in de weken voorafgaand aan zijn dood. Op beelden van de dag vóór zijn dood is te zien hoe M. hem medicatie toedient, waarna de jongen meerdere keren het bewustzijn verliest en hevige pijn aangeeft. De jongen werd de volgende ochtend, op 13 februari, dood in zijn bed aangetroffen.

De rechtbank uitte harde kritiek op de handelingen van M. en merkte op dat zij “alles heeft gedaan wat een moeder niet hoort te doen.” Ondanks de verzoeken van het Openbaar Ministerie om dwangverpleging op te leggen, koos de rechtbank ervoor dit niet te doen, gezien de lage waarschijnlijkheid van herhaling.

M., die nog een dochter heeft die bij haar biologische vader woont, zal onder toezicht staan na haar gevangenisstraf. Na de zitting werd M., die de uitspraak volgde vanuit haar huis met een enkelband, overgebracht naar de gevangenis.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen