HomeAlgemeenBraziliaanse marine brengt vliegdekschip met asbest tot zinken ondanks mikieuzor

Braziliaanse marine brengt vliegdekschip met asbest tot zinken ondanks mikieuzor

Hoewel milieuactivisten er lang tegen hebben geprotesteerd, heeft de Braziliaanse marine vrijdag toch een afgedankt vliegdekschip dat al maanden doelloos in de Atlantische Oceaan ronddobberde laten zinken. Milieudienst Ibama waarschuwde voor zware metalen, asbest en andere giftige (verf)stoffen die nu in de zee terechtkomen en zo schade aan kunnen richten aan ecosystemen en de biodiversiteit in zee.

Volgens de marine was er echter geen andere keus dan het schip te laten zinken. “Het geplande en gecontroleerde afzinken van het schip heeft vanmiddag plaatsgevonden, zo’n 350 kilometer van de Braziliaanse kust in de Atlantische Oceaan, in een gebied met een diepte van zo’n 5000 meter”, zo laat de marine in een verklaring weten. Verder geven ze aan dat het zinken gedaan is met de grootst mogelijke technische kennis en dat ze er alles aan hebben gedaan om schade te voorkomen aan het milieu.

Bezwaren

Naast de milieuactivisten had ook het Openbaar Ministerie in Brazilië bezwaren tegen het zinken van het schip en internationaal werd er opgeroepen aan president Lula om de operatie tegen te houden, omdat deze in strijd zou zijn met milieuverdragen. Volgens de marine zaten er echter al 3 gaten in de romp, waardoor het schip al een poos volliep met water. Het schip zou daardoor uiterlijk half februari sowieso al zinken, zo concludeerde de eigen inspectie. De rechter stelde de marine daarmee in het gelijk en dus konden ze aan de operatie beginnen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen