HomeZorg & Welzijn'Communicatiestoornis tussen maag en hersenen kan obesitas verklaren'

‘Communicatiestoornis tussen maag en hersenen kan obesitas verklaren’

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het Amsterdam UMC, heeft ontdekt dat de hersenen van personen met obesitas anders reageren op het gevoel van verzadiging na een maaltijd dan bij mensen met een gezond gewicht. Volgens Mireille Serlie, onderzoeker en hoogleraar inwendige geneeskunde bij Amsterdam UMC, bevestigt dit de ervaringen van patiënten die zich vaak niet verzadigd voelen na het eten, wat hen kan aanzetten tot overeten.

Obesitas is een groot probleem in Nederland, waar 15% van de volwassenen lijdt aan deze aandoening. Deze studie werpt nieuw licht op de uitdagingen waarmee mensen met obesitas worden geconfronteerd. Serlie legt uit: “De resultaten van onze studie suggereren een communicatieve kloof tussen het maagdarmstelsel en de hersenen bij deze patiënten. Vaak wordt hen verweten dat ze een gebrek aan discipline hebben, maar we beginnen nu beter te begrijpen waarom het zo moeilijk kan zijn om gewicht te verliezen.”

Het onderzoeksteam voerde experimenten uit met 60 deelnemers, waarvan de helft een gezond gewicht had en de andere helft leed aan obesitas (bepaald door een BMI boven de 30). De deelnemers kregen via een neusslangetje verschillende stoffen in hun maag toegediend: glucose, vet of kraanwater als controlemiddel. Met behulp van hersenscans observeerden de onderzoekers de hersenactiviteit van de deelnemers na inname van deze stoffen.

Bij de gezonde deelnemers werd een verandering in hersenactiviteit waargenomen in gebieden die de eetlust en voedselinname reguleren na het consumeren van glucose of vet. Er werd ook een toename van het vrijkomen van dopamine vastgesteld, een neurotransmitter die ons een aangenaam gevoel geeft en essentieel is voor gezond eetgedrag.

“Verrassend genoeg zagen we bij mensen met obesitas geen meetbare verandering in de activiteit van de hersengebieden die betrekking hebben op voeding”, zei Serlie. “Hun hersenen registreerden niet dat hun maag gevuld was en we observeerden ook geen extra dopamine vrijkomen na inname van vet.”

Er is nog onderzoek nodig om te begrijpen waarom deze mensen ondanks het ontbreken van dopamine toch te veel eten. Echter, Serlie vermoedt dat mensen met obesitas misschien meer moeten eten om dopamine aan te maken.

Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC, loofde het onderzoek als “interessant en van hoge kwaliteit”. Ze benadrukte de bevindingen, zeggende dat ze verduidelijken waarom mensen met obesitas niet altijd kunnen vertrouwen op hun eigen gevoel van verzadiging.

Echter, voedingsonderzoeker Paul Smeets van de Wageningen Universiteit uitte enige kritiek, wijzend op het relatief kleine aantal deelnemers en de individuele verschillen binnen de obesitas-groep. Toch erkende hij dat de studie benadrukt hoe moeilijk het kan zijn om gewicht te verliezen.

De onderzoekers zijn van plan verder te onderzoeken wanneer de hersenen precies veranderen en leiden tot blijvend gewichtstoename. Deze bevindingen openen een nieuw venster in onze begrip van obesitas en de uitdagingen die mensen met deze aandoening dagelijks ondervinden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen