HomeEconomischConsumentenvertrouwen blijft stabiel negatief volgens CBS

Consumentenvertrouwen blijft stabiel negatief volgens CBS

Het CBS rapporteert dat het consumentenvertrouwen in juli 2023 ongewijzigd is gebleven ten opzichte van de vorige maand, met een cijfer van -39. Zowel de perceptie van het economische klimaat als de bereidheid tot aankopen toonden geen verandering. Er is al vier jaar een onafgebroken negatieve trend waar te nemen bij de consumenten.

Het vertrouwen van de consument lag in juli aanzienlijk lager dan het twintigjarig gemiddelde van -10. Het vertrouwen bereikte zijn piek in januari 2000 met een score van 36, terwijl de laagste score ooit werd geregistreerd in september en oktober 2022 met -59. Het CBS houdt de maandelijkse metingen van het consumentenvertrouwen bij sinds april 1986.

Consumenten hebben in juli dezelfde pessimistische houding ten opzichte van het economische klimaat als in juni, met een deelindicator van -54. Ondanks een lichte stijging van pessimisme over de economische situatie voor de komende twaalf maanden, was er een lichte verbetering in het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden.

Wat betreft de koopbereidheid, bleef de score ongewijzigd op -29 in juli. Hoewel consumenten iets minder negatief waren over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden, bleef hun visie op de financiële situatie voor de komende twaalf maanden stabiel in vergelijking met juni. De mening over de timing voor het doen van grote aankopen werd door de consumenten iets negatiever beoordeeld.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen