HomeEconomischDalende producentenprijzen voeding eerste half jaar, maar consumentenprijzen stegen

Dalende producentenprijzen voeding eerste half jaar, maar consumentenprijzen stegen

Nederlandse voedingsmiddelenmarkten hebben te maken met opvallende schommelingen in prijzen op zowel producenten- als consumentenniveau. In juli 2023 meldden producentenprijzen van voedingsmiddelen een daling van 4,2% ten opzichte van januari 2023, terwijl consumenten een stijging van 3,7% hebben ervaren.

Klim in prijzen sinds juni 2020

Van juni 2020 tot juli 2023 hebben producentenprijzen een significante toename van 31% genoteerd, en consumentenprijzen zijn met 24% opgelopen. Ondanks de soms langdurige contracten die vertragingen in prijsverhogingen aan de consument kunnen veroorzaken, zijn beide prijsindicatoren gestegen, deels door wereldwijde voedselmarktfluctuaties.

Producenten en import: een delicate balans

Verbruiksprijzen voor producenten worden bepaald door interne prijzen die Nederlandse bedrijven berekenen aan binnenlandse klanten en de importprijzen betaald voor industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, waarbij bijna de helft van het voedsel dat in Nederland wordt geconsumeerd uit het buitenland komt.

Zuivel en vlees: prijsvariaties onder de loep

Opvallend was dat, hoewel de producentenprijzen voor zuivelproducten in juli 2023 met 18% waren gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, consumentenprijzen juist een stijging van 12% lieten zien. In tegenstelling hiermee toonden vleesprijzen zowel voor producenten als consumenten een stijgende lijn vanaf juni 2020, respectievelijk met 33% en 23%.

Toekomstverwachtingen van voedingsmiddelenproducenten

Bijna 15% van de voedingsmiddelenproducenten verwacht in de komende drie maanden stijgende verkoopprijzen, een scherpe daling ten opzichte van de 52% in januari. Daarbij geeft bijna 80% aan dat ze geen significante veranderingen in de verkoopprijzen voorzien, en 6% verwacht dalende prijzen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen