HomeBouw & WonenDaling in kantoor-naar-woning transformaties in 2022

Daling in kantoor-naar-woning transformaties in 2022

In 2022 is het aantal kantoren dat is omgebouwd tot woningen aanzienlijk gedaald, een trendbreuk met de voorgaande jaren. Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zijn er vorig jaar 3.100 woningen ontstaan uit voormalige kantoorruimtes, wat een daling van 30 procent betekent ten opzichte van 2021. Deze ontwikkeling markeert de eerste keer sinds 2015 dat er minder dan tienduizend panden zijn getransformeerd in woningen.

Regionale verschillen in woningtransformaties

Hoewel er een algehele afname is in kantooromvormingen, laat het CBS zien dat de situatie varieert per regio. In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste panden omgebouwd, terwijl in Flevoland een opvallende stijging is waargenomen van 75 naar 355 getransformeerde huizen in het afgelopen jaar. Almere springt eruit met verschillende grote projecten die tot een succesvol einde zijn gebracht.

Impact op de woningmarkt

De transformatie van panden tot woningen speelt een cruciale rol bij het aanpakken van het woningtekort in Nederland. Met de huidige uitdagingen zoals stikstofproblematiek en personeelstekorten, is het herbestemmen van bestaande gebouwen een snellere manier om het tekort aan woonruimte tegen te gaan dan het bouwen van nieuwe huizen. Het CBS merkt op dat, hoewel de transformaties bijdragen aan het woningaanbod, de meeste omgebouwde huizen met een oppervlakte kleiner dan 75 vierkante meter relatief klein blijven.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen