HomeEconomischDocenten universiteiten voeren voor het eerst actie tijdens cao-onderhandelingen

Docenten universiteiten voeren voor het eerst actie tijdens cao-onderhandelingen

Docenten in dienst van universiteiten willen in de nieuwe cao korte metten maken met het jarenlang hoppen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Daarom gaan ze donderdag 12 mei in Utrecht actievoeren voor meer vaste banen. Het is de eerste keer dat docenten van universiteiten actievoeren tijdens cao-onderhandelingen.

Jan Boersma, bestuurder FNV Onderwijs & Onderzoek: ‘Als we de kwaliteit van onderwijs willen behouden is het nodig om de flex-cultuur bij universiteiten verder terug te dringen.’

Vorig jaar werd al afgesproken dat universitair docenten (docenten die zich naast lesgeven ook richten op onderzoek), hoofddocenten, hoogleraren en ondersteunend personeel na een jaar in vaste dienst komen. Boersma: ‘Dat was al een behoorlijke omslag. Nu is het de beurt aan de docenten die bijna 100% van hun tijd in collegezalen staan.’

Honderd docenten

Zo’n honderd docenten van onder meer Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden zijn aanwezig bij de actie in Utrecht. Ze overhandigen een tijdelijk contract aan de aanwezige werkgevers en er zijn speeches.

Onderhandelingen cao

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten lopen al vanaf begin januari. De huidige cao liep af op 1 april 2022.

57.000

Bij de Nederlandse universiteiten werken ruim 57.000 mensen, waarvan zo’n 5.200 docenten hun focus hebben op het lesgeven.

Bron: FNV

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen