HomeEconomischDuitsland roept alarmfase uit vanwege dreigend gastekort

Duitsland roept alarmfase uit vanwege dreigend gastekort

In Duitsland nemen de zorgen om een dreigend gastekort verder toe en heeft de overheid nu de alarmfase uitgeroepen. Volgens minister Habeck van Economische Zaken in Duitsland in dit noodzakelijk om te voorkomen dat in de winter de gasvoorraden leeg zullen zijn: “Gas is vanaf nu een schaars goed in Duitsland. Dat zeg ik, terwijl er op dit moment nog geleverd kan worden. Maar dat mag ons geen valse zekerheid geven.”

Er waren afgelopen weekend al maatregelen door Habeck aangekondigd, maar zonder het uitroepen van de alarmfase kunnen die niet worden uitgevoerd. Er zijn diverse oorzaken van het dreigende gastekort in Duitsland, maar de voornaamste is toch wel dat het Russische Gazprom sinds vorige week 60% minder gas aan ze levert via de Nord Stream 1-pijpleiding. Gazprom zelf wijt dit aan problemen met het onderhoud van de leiding en met de onderdelen, maar Habeck geeft aan dat het een politieke beslissing is vanwege de oorlog in Oekraïne.

Gazprom heeft dan ook nog eens de jaarlijkse onderhoudsbeurt gepland, waardoor Duitsland normaal gesproken al 10 dagen geen gas geleverd krijgt en de eigen voorraden moet aanspreken.

Habeck liet op een persconferentie een bord zien met een grafiek, waar diverse lijnen op stonden met scenario’s voor de komende periode. Hier was slechts één scenario op te zien waarop Duitsland niet in de problemen zou raken en dat is als het al het gas dat ze importeren zelf houden en niets naar buurlanden doorvoert. De minister gaf echter ook meteen aan dat dat geen optie is.

“Dat is niet alleen tegen de wet, het zou ook absurd zijn. Omdat wij juist ook zijn aangewezen op Europese landen die aan ons gas leveren. We hebben Nederland, Noorwegen, België, Frankrijk nodig om überhaupt lng-gas in Duitsland te krijgen.” Duitsland pompt maar een heel klein deel van het gas dat het gebruikt zelf in eigen land op.

Alle andere scenario’s gaven vooral weer dat de gasvoorraad in Duitsland heel snel naar nul zal gaan in de winter. De huidige crisis vraagt dan ook om nieuwe noodwetten, aangezien de huidige wetten vooral uitgaan van een gasstoring door een ongeluk en niet van een aanhoudend conflict over de toelevering van energie.  

Door de alarmfase is er ook een ingrijpende stap mogelijk voor consumenten doordat energieleveranciers de hogere inkoopprijzen snel aan klanten mogen doorrekenen buiten lopende contracten om. Voor leveranciers is dit belangrijk omdat ze nu al verliezen maken, aangezien bestaande contracten nog van goedkoper Russisch gas uitgaan. Om het omvallen van de leveranciers te voorkomen, moeten deze kosten dus kunnen worden doorberekend. Deze stap wordt nu nog niet genomen, omdat de prijzen al hoog zijn en de regering in Duitsland liever andere maatregelen neemt om huishoudens en bedrijven te ondersteunen.

In de tussentijd worden er ook ‘reserve-kolencentrales’ opnieuw in werking gesteld, waar die eerder uitgezet waren om de klimaatdoelen te behalen. Daarnaast is er een regeling onderweg om bedrijven te belonen als ze minder gas gebruiken. De industrie heeft volgens Habeck sowieso al 8% minder gas verbruikt vanwege de hoge gasprijs.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen