HomeEconomischECB verhoogt rente opnieuw met 0,5 procentpunt, ondanks onrust op financiële markten

ECB verhoogt rente opnieuw met 0,5 procentpunt, ondanks onrust op financiële markten

De rente is opnieuw verhoogd door de ECB (Europese Centrale Bank) met een half procentpunt. Hoewel er ook geluiden kwamen vanuit de financiële sector dat er wellicht een mindere verhoging zou komen vanwege onrust op de markten, is deze verhoging wel naar verwachting aangezien de ECB het had aangekondigd. Wel heeft de ECB laten weten dat ze klaarstaan om zo nodig te reageren op deze onrust, waarbij ze vertrouwen uitspraken in de Europese banksector en deze schokbestendig noemen.

De Zwitserse bank Credit Suisse ging gisteren nog hard onderuit op de beurs, waarna andere bankaandelen volgden. Later bleek dat Credit Suisse op steun van de Zwitserse centrale bank kon rekenen en dat bracht de rust weer terug. Ook in de VS heerste onrust toen de Silicon Valley Bank afgelopen weekend omviel, wat leidde tot dalende beurskoersen van banken over de hele wereld.

De ECB zet deze renteverhogingen in als middel om de inflatie tegen te gaan. In theorie koelt de economie namelijk af als de rente stijgt, doordat er minder wordt geïnvesteerd en consumenten minder uitgeven als leningen duurder zijn. Het is echter pas over een tijd zichtbaar of dit ook daadwerkelijk heeft geholpen. De inflatie zou in 2025 naar 2% gedaald moeten zijn in de Eurozone, wat in januari 2023 nog op ruim 8% lag.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen