HomeEconomischECB verhoogt voor vierde maal op rij rente, dit keer met 0,5%

ECB verhoogt voor vierde maal op rij rente, dit keer met 0,5%

De ECB (Europese Centrale Bank) verhoogt de rente voor de vierde maal in korte tijd. Dit keer wordt de rente verhoogd met 0,5%, waarmee deze op 2% totaal uitkomt nu. Daarnaast heeft de ECB aangekondigd dat er ook in 2023 nieuwe verhogingen zullen komen, afhankelijk van de ontwikkeling van de prijzen voor producten en diensten. Eerder vandaag werd de rente ook al verhoogd  door de Bank of England en ook de Fed in de VS heeft de rente opnieuw verhoogd.

Hoge prijzen

Normaal wil de ECB dat die prijzen met ongeveer 2% per jaar stijgen, maar dat gaat op dit moment een stuk harder. Vooral door de hoge prijzen van energie en boodschappen zijn huishouden in de eurolanden gemiddeld 10% duurder uit dan in 2021, waardoor veel mensen betalingsproblemen ondervinden.

Spaargeld

Reguliere banken zoals de ING en ABN Amro krijgen door deze renteverhoging meer geld wanneer ze dit bij de centrale bank stallen. Hierdoor zouden banken dan ook de rentes voor hun klanten verhogen, bijvoorbeeld voor mensen met spaargeld. De gedachte hierachter is dat consumenten dan minder gaan kopen en meer gaan sparen, waardoor er minder vraag naar producten is en de prijzen zullen dalen.

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen