HomeAlgemeenEerste evacuatievlucht met Nederlanders uit Gaza landt veilig in Eindhoven

Eerste evacuatievlucht met Nederlanders uit Gaza landt veilig in Eindhoven

Op zaterdagavond is er een cruciale stap gezet in de evacuatie van Nederlandse staatsburgers uit de conflictgebieden van Gaza, toen een Boeing 737 van TUI op vliegveld Eindhoven landde. Deze vlucht markeert de eerste succesvolle terugkeer van in Gaza gestrande Nederlanders sinds het uitbreken van het geweld tussen Israël en Gaza. Aan boord van het toestel bevonden zich vijftien personen met een Nederlandse verblijfsvergunning en hun gezinsleden, alsook een aantal Belgische burgers.

Evacuatie via Egypte

Na een gecoördineerde overgang via de grens tussen Gaza en Egypte bij Rafah, bereikten de evacués de Egyptische hoofdstad Caïro. Vanuit hier werden zij zaterdagmiddag naar Nederland gevlogen, waarmee een veilige evacuatie vanuit het door conflict verscheurde gebied werd gewaarborgd. Dit was mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat nog in contact staat met veertien andere Nederlanders in de regio.

Internationale samenwerking

De Egyptische autoriteiten, die Palestijnse vluchtelingen niet opnemen, hebben toegezegd assistentie te verlenen bij de evacuatie van ongeveer zevenduizend buitenlanders en personen met een dubbele nationaliteit. Als onderdeel van deze hulpverlening zijn drie veldhospitalen en een triage unit opgezet in Noord-Sinaï om gewonden uit Gaza bij te staan.

Emotionele ontvangst op Nederlandse bodem

De aankomst van het vliegtuig in Eindhoven werd gekenmerkt door emotionele taferelen, waarbij minister Hanke Bruins Slot de evacués welkom heette. Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde de intense emoties aan boord, die gepaard gaan met de ontsnapping uit een oorlogszone. Familieleven en vrienden stonden klaar om de terugkerende geliefden te omarmen, die weken in angst hebben geleefd.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen