HomeZorg & WelzijnEerste mens die varkenshart ontving, mogelijk overleden aan varkensvirus

Eerste mens die varkenshart ontving, mogelijk overleden aan varkensvirus

De arts die de historische transplantatie van een genetisch gemodificeerd varkenshart uitvoerde heeft gezegd dat de eerst ontvanger hiervan mogelijk overleden is aan een varkensvirus aanwezig in het hart.

In januari kreeg David Bennett op 57-jarige leeftijd een varkenshart dat genetisch op zo’n manier gemodificeerd was dat het niet door het menselijk lichaam zou worden afgestoten. Het was de eerste keer dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd en deze leek eerst geslaagd te zijn, maar 2 maanden na de operatie ging Bennett zijn toestand dus toch achteruit en overleed hij.

In eerst instantie kwam hier geen verklaring voor, omdat artsen geen normale symptomen konden vinden van het afstoten van een vreemd orgaan door het lichaam. Nu is er dus toch een mogelijke verklaring gekomen van de artsen van Bennett, omdat er sporen werden gevonden van een herpesvirus dat bij varkens voorkomt, het porcine cytomegalovirus.

20 dagen na de transplantatie gebeurde dit voor het eerst, maag vanwege de lage hoeveelheid virus maakten de artsen zich nog geen zorgen. De virusniveaus waren echter 40 dagen na de transplantatie veel hoger. “Het kan de trigger zijn geweest die dit allemaal heeft veroorzaakt”, aldus zijn dokter Bartley Griffith.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen