Tijdens de klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan, liepen eilandstaten en de armste landen weg uit een plenaire vergadering. De onderhandelingen liepen vast op het punt van financiële steun van rijke landen aan armere landen. Het huidige voorstel, dat voorziet in 250 miljard dollar jaarlijkse steun, wordt door de armste landen als onvoldoende beschouwd. Zij vragen om een bedrag van minstens 1000 miljard dollar per jaar.
Onvrede over onderhandelingen
Evans Njewa, vertegenwoordiger van de groep minst ontwikkelde landen, noemde het voorstel “onaanvaardbaar”. Volgens hem is het noodzakelijk om samen met andere ontwikkelingslanden te overleggen over vervolgstappen. Het voorstel van Azerbeidzjan, de voorzitter van deze klimaattop, kwam volgens veel deelnemers onverwacht en bleek niet overeen te komen met eerdere verwachtingen.
Sociale media laten onvrede zien
De onvrede was ook zichtbaar op sociale media. Beelden van het weglopen van delegaties werden veel gedeeld. Klimaatactivisten richtten hun frustratie op onderhandelaar John Podesta uit de VS, die bij het verlaten van de zaal werd uitgejoeld.
Geen overeenstemming, grote gevolgen
De onderhandelingen dreigen volledig vast te lopen. Als meer delegaties de top vroegtijdig verlaten, kan er geen akkoord worden gesloten. Eerdere mislukkingen, zoals de VN-top in Colombia eerder deze maand, hebben laten zien dat de timing cruciaal is. Zonder een akkoord in Bakoe zouden de ambities voor toekomstige klimaatbijeenkomsten, zoals de klimaattop in het Braziliaanse Belém, sterk kunnen afnemen.
Kritiek op organisatie door gastland Azerbeidzjan
Naast de inhoud is er ook kritiek op de organisatie van de top door Azerbeidzjan. Diplomaten melden dat het gastland onvoldoende heeft gedaan om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. In de laatste dagen zijn er alternatieve voorstellen ontstaan buiten de officiële onderhandelingen om. Hierin wordt gesproken over een mogelijke verhoging van de financiële steun naar 300 miljard dollar per jaar. Het is echter onzeker of dit voldoende is om een akkoord te bereiken.
De toekomst van klimaatdiplomatie onder druk
Het mislukken van de onderhandelingen in Bakoe zou vooral voor de EU en landen zoals Brazilië een grote klap zijn. Brazilië, gastland van de klimaattop in 2025, vreest dat een gebrek aan voortgang dit jaar de ambities voor de volgende top ernstig zal temperen. Voor landen die afhankelijk zijn van financiële steun om klimaatmaatregelen te nemen, blijft de frustratie groeien over het uitblijven van concrete afspraken.