HomeAlgemeenEindhovenaar (16) aangehouden op verdenking van contact met IS-aanhangers

Eindhovenaar (16) aangehouden op verdenking van contact met IS-aanhangers

Een 16-jarige jongen uit Eindhoven is gearresteerd wegens vermeende banden met aanhangers van Islamitische Staat (IS), volgens een bericht in het Eindhovens Dagblad dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM meldt dat de jongen, geïdentificeerd als M., begin mei in zijn woning werd gearresteerd en sindsdien vastzit. Een 19-jarige man uit Deventer werd ook aangehouden op verdenking van het plannen van een aanslag.

Volgens bronnen had M. contact met de man uit Deventer en een verdachte in België via het chatplatform Telegram, waar ze gesprekken voerden over het plannen van aanslagen in België. Een woordvoerder van het OM beschreef de gesprekken als ‘serieus’, hoewel M. naar verluidt geen fysiek contact had gehad of enige materialen had aangeschaft. “We verdenken hem van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf”, verklaarde de woordvoerder.

Op de dag van M.’s arrestatie vond in België een grote politieactie plaats waarbij zeven verdachten met grotendeels Tsjetsjeense achtergronden werden aangehouden in verschillende delen van Vlaanderen. De Belgische autoriteiten melden dat deze groep in korte tijd was geradicaliseerd en dat M. contact zou hebben gehad met een van deze personen.

Het onderzoek naar de Eindhovense tiener en de 19-jarige uit Deventer is nog gaande. De 19-jarige wordt aanstaande vrijdag voorgeleid. M. werd door een rechtercommissaris bevolen nog minstens dertig dagen in hechtenis te blijven, een besluit dat op 17 mei werd genomen.

De familie van M. en zijn advocaat hebben geen commentaar gegeven op de arrestatie en de aantijgingen, ondanks het verzoek om een reactie van het Eindhovens Dagblad.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen