HomeTech & ICTElf legionellabesmettingen veroorzaakt door cv-ketels van Ferroli

Elf legionellabesmettingen veroorzaakt door cv-ketels van Ferroli

In een recente update van de fabrikant Ferroli en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is bevestigd dat sinds juli vorig jaar minstens elf mensen legionellabesmetting hebben opgelopen. Het lijkt erop dat cv-ketels van Ferroli de bron van de besmettingen zijn. Twee van deze gevallen hebben tot sterfgevallen geleid.

Volgens het RIVM zijn twee specifieke combiketelmodellen van Ferroli – de BlueSense en BlueHelix, geproduceerd na 1 januari van het vorige jaar – waarschijnlijk de oorzaak van deze uitbraken. De betrokken ketels zijn te identificeren aan de hand van hun serienummers, die beginnen met de cijfers 22 of 23.

Ferroli heeft alle werknemers die deze ketels hebben geïnstalleerd inmiddels op de hoogte gesteld van de noodzakelijke reinigingsmaatregelen. Omdat echter niet alle ketels snel te lokaliseren zijn, heeft het bedrijf een waarschuwing op zijn website geplaatst.

In een gezamenlijke verklaring met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), heeft Ferroli consumenten opgeroepen hun ketels te laten reinigen. Deze oproep geldt specifiek voor de eerder genoemde modellen. Ferroli en de NVWA hebben in juni al een onderzoek ingesteld naar deze situatie.

Het is van belang op te merken dat legionella niet vaak voorkomt in Nederland. De bacterie kan zich ontwikkelen in waterleidingen binnenshuis, maar dit proces kost tijd. Omdat de meeste mensen hun kranen bijna dagelijks gebruiken, wordt het water regelmatig ververst en krijgt de bacterie doorgaans niet de kans om te groeien, waardoor het risico op besmetting laag blijft.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen