HomeKlimaatEn weer start de zomer met een flink neerslagtekort

En weer start de zomer met een flink neerslagtekort

Overvloedige zon en weinig regen. Voor veel mensen genieten, maar het gebrek aan water heeft grote gevolgen voor landbouw en natuur. In de laatste twintig jaar zien we een stijging in het neerslagtekort aan het begin van de zomer. Het is nog niet duidelijk of dit komt door klimaatverandering. Door de uitzonderlijk droge start komt het maximale neerslagtekort dit jaar naar verwachting uit boven normaal. Vanaf deze week is het maximale neerslagtekort in het KNMI klimaatdashboard te volgen.

Neerslagtekort tijdens groeiseizoen 

De grond droogt uit als er door verdamping meer water verdwijnt dan er aan regen bijkomt. Vanaf 1 april tot en met 30 september (het groeiseizoen) berekent het KNMI het doorlopend potentieel neerslagtekort. Dagelijks is de ontwikkeling van het neerslagtekort in een grafiek te volgen. Daarin zien we dat de eerste twee maanden van het huidige groeiseizoen uitzonderlijk droog waren. Op basis van de weersverwachting van 16 mei is berekend dat de zomer op 1 juni start met een neerslagtekort van rond de 116 mm. 

Pas vier keer eerder was het zo droog als deze april en mei 

Als we terugkijken sinds het begin van de metingen in 1906 dan blijkt dat slechts vier keer eerder het maximale neerslagtekort in april-mei rond deze waarde of hoger uitkwam (figuur 1). Gemiddeld komt een dergelijk tekort dus maar eens in de 20-25 jaar voor. De trendlijn loopt sinds de eeuwwisseling omhoog richting hogere tekorten.  

Toeval of klimaatverandering? 

Het is nog maar de vraag in hoeverre deze trend wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Het kan toeval zijn dat de laatste 20 jaar wat vaker een droge start van het groeiseizoen hadden. Klimaatmodellen geven aan dat in april en mei zowel de gemiddelde neerslag als ook de verdamping toeneemt als de aarde opwarmt. Wat dit betekent voor het neerslagtekort is nog onzeker omdat voor Nederland beide effecten ongeveer even groot zijn.  

Droge start vergroot kans op groot neerslagtekort in heel het seizoen 

In een normaal seizoen loopt het neerslagtekort in de loop van juni verder op doordat de verdamping toeneemt tot gemiddeld 3 mm per dag begin juli. Als de wind echter vaak uit het westen waait en veel neerslag brengt, kan het neerslagtekort ook snel afnemen. Dat blijkt als we het maximale neerslagtekort in april-mei uitzetten tegen het maximale neerslagtekort in het hele seizoen (figuur 2). 

Zo zien we in 2007 dat 1 juni met een maximaal tekort van 106 mm begon en daar gedurende de rest van het seizoen niet meer bovenuit steeg. Recordjaar 1976 daarentegen had op 1 juni iets meer, 116 mm, maar bereikte uiteindelijk 362 mm. Het kan dus nog alle kanten uit deze zomer, maar de kans om dit seizoen bovengemiddeld te eindigen is door de droge start van de zomer wel vergroot. Figuur 2 laat zien dat hoe groter het maximale neerslagtekort op 1 juni, hoe groter de kans dat er in de rest van het seizoen nog flink wat bijkomt. 

Klimaatdashboard toont verwachting voor 2022 

Deze week is het klimaatdashboard uitgebreid met een grafiek voor het maximale neerslagtekort met een schatting voor dit jaar die dagelijks wordt bijgewerkt (figuur 3). Door te rekenen met het verloop van het weer in het verleden in de resterende dagen tot en met 30 september, komt de verwachting van gisteren voor het maximale neerslagtekort van dit jaar uit op 243 mm (rode bolletje), ruim boven de normale waarde van 160 mm (tijdvak 1991-2020).

Bron: KNMI

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen