HomeEconomischEnergietarieven laten Nederlandse inflatie dalen naar -0,4 procent

Energietarieven laten Nederlandse inflatie dalen naar -0,4 procent

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft recentelijk de inflatiecijfers voor oktober 2023 gepubliceerd. Deze gegevens onthullen een opvallende daling in de inflatie, die grotendeels wordt toegeschreven aan de prijsontwikkeling van energie en voedingsmiddelen. Hieronder vindt u de belangrijkste bevindingen en analyses.

Inflatie daalt naar -0,4 procent in oktober

In oktober 2023 bedroeg de inflatie in Nederland -0,4 procent, zoals gerapporteerd door het CBS. Dit cijfer markeert een scherpe daling ten opzichte van de voorgaande maand, toen consumentengoederen en -diensten nog 0,2 procent duurder waren dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ter vergelijking: de inflatie in Nederland in 2022 was 10,2%.

Energietarieven sturen inflatie omlaag

De negatieve inflatie in oktober is voornamelijk het gevolg van buitengewoon hoge energieprijzen in dezelfde maand van het voorgaande jaar, oktober 2022. Als we echter de energiecomponent uitsluiten, blijkt dat de inflatie een stuk positiever uitvalt, namelijk 5,1 procent in oktober vergeleken met 5,5 procent in september. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen zelfs hoger, met een piek van 8,1 procent in februari en maart.

Geen prijsdaling in oktober 2023

Belangrijk om te benadrukken is dat de daling van de inflatie niet betekent dat de prijzen in oktober 2023 lager waren dan in september 2023. De Consumentenprijsindex (CPI) geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling van maand tot maand, waarbij de prijzen in oktober juist met 0,4 procent stegen ten opzichte van september.

Impact van seizoensinvloeden

Bij het analyseren van prijsontwikkelingen op korte termijn moet rekening worden gehouden met seizoensinvloeden. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden vaak duurder dan buiten het vakantieseizoen, wat tijdelijke prijspieken veroorzaakt. Deze fluctuaties zijn geen indicatie van structurele prijsstijgingen en maken de maandelijkse ontwikkelingen vaak volatieler dan jaarlijkse.

Inflatie in de eurozone

Naast nationale cijfers biedt het CBS ook een internationale vergelijking. Volgens de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP) was inflatie in Nederland in oktober 1,0 procent goedkoper dan een jaar eerder. De inflatie in de eurozone daalde van 4,3 procent in september naar 2,9 procent in oktober.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen