HomeEconomischEuropese Commissie geeft EU-landen jaar langer de tijd financiën op orde te...

Europese Commissie geeft EU-landen jaar langer de tijd financiën op orde te krijgen

De Europese Commissie meldt maandag dat lidstaten van de EU (Europese Unie) nog tot 2024 een begrotingstekort mogen hebben van meer dan 3% en een staatsschuld boven de 60% van het bbp (Bruto binnenlands product). Deze strenge regels werden door de coronacrisis tijdelijk losgelaten en zouden waarschijnlijk in 2023 weer vervallen, maar dit is nu dus een jaar uitgesteld. Dit is vooral gedaan omdat er vanwege de oorlog in Oekraïne alsnog veel onzekerheden zijn momenteel.

De Commissie waarschuwt echter wel dat landen ondanks de langere versoepeling van de regels niet met geld mogen smijten. Ook Nederland is daarbij gewaarschuwd voor de hoge schulden van huishoudens en bedrijven en de overgewaardeerde huizenprijzen. Brussel stelt daarbij dat hoge schulden door hypotheken en andere leningen burgers kwetsbaar maakt voor onverwachte schokken.

Als enige lidstaat van de EU heeft Nederland daarnaast nog geen coronaherstelplan ingediend. Minister Kaag van Financiën heeft wel toegezegd dat deze voor de zomer naar Brussel zal worden gestuurd.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen