HomeEconomischExperts kritisch op nieuwe maatregelen tegen dividendstrippen

Experts kritisch op nieuwe maatregelen tegen dividendstrippen

Het demissionair kabinet heeft aangekondigd dat het nieuwe regelgeving gaat invoeren in een poging om het fenomeen van ‘dividendstrippen’ aan te pakken, een techniek die beleggers gebruiken om belasting te ontduiken. Onder de nieuwe regels zullen beleggers moeten bewijzen dat ze daadwerkelijk recht hebben op teruggave van dividendbelasting.

Deze vorm van belastingfraude heeft de Nederlandse fiscus in de afgelopen jaren naar schatting 26 miljard euro gekost. In een recente ontwikkeling werd een eerste verdachte in deze zaak in Nederland gearresteerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt ook de mogelijke betrokkenheid van ABN Amro.

Wat houdt dividendstrippen in?

Dividendstrippen is een complexe techniek waarbij aandeelhouders hun aandelen verkopen of uitlenen rond de datum van dividenduitkering. Ze creëren constructies waardoor het lijkt alsof ze recht hebben op teruggave van dividendbelasting, waardoor de fiscus wordt misleid. De huidige regels hebben het moeilijk gemaakt voor de Belastingdienst om deze frauduleuze activiteiten aan te pakken, met name omdat transacties vaak internationaal en op de beurs plaatsvinden.

De nieuwe maatregelen willen de bewijslast verschuiven naar de belegger, die moet aantonen dat hij of zij daadwerkelijk recht heeft op de opbrengst van de aandelen, ook wel de ‘uiteindelijk gerechtigde’ genoemd.

Uit een recente brief aan de Tweede Kamer bleek dat er aanwijzingen zijn dat pensioenfondsen nog steeds betrokken zijn bij deze frauduleuze praktijken. Jan van de Streek, een vooraanstaand hoogleraar belastingrecht, heeft echter zijn twijfels over de voorgestelde regelgeving. Hij stelt dat hoewel de veranderde bewijslast een verbetering is, het misschien niet genoeg is om het probleem volledig aan te pakken.

Anderen, zoals strafrechtadvocaat Judith de Boer, zijn het ermee eens dat de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan. Ze beschrijft ze als een “doekje voor het bloeden”, wat suggereert dat ze slechts oppervlakkig zijn en niet de kern van het probleem aanpakken.

Naast de nationale inspanningen zijn er vorige week ook Europese maatregelen aangekondigd om de fraude rondom dividendbelasting te bestrijden, met als doel om procedures te vereenvoudigen en te stroomlijnen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen