HomeAlgemeenExplosies bij woningen en bedrijfspanden schrikbarend gestegen in 2023

Explosies bij woningen en bedrijfspanden schrikbarend gestegen in 2023

In het huidige jaar zijn er een opmerkelijke toename van explosies bij woningen en commerciële panden geconstateerd, volgens recent vrijgegeven gegevens van de politie. Tot nu toe zijn er 358 incidenten geregistreerd, een scherpe stijging ten opzichte van de 227 incidenten in het hele jaar 2022.

Vooral in stedelijke gebieden zoals Amsterdam en Rotterdam is deze trend het meest zichtbaar, waar meer dan de helft van alle incidenten heeft plaatsgevonden. Echter, ook buiten deze steden zien we een toename van dergelijke incidenten, met recente gevallen van explosies in het noorden van Nederland. Enkele voorbeelden hiervan zijn dubbele incidenten bij een schoonheidssalon in Groningen en recente ontploffingen in Winschoten en Oude Pekela.

De criminoloog Jasper van der Kemp wijst op een interessante trend waarbij jongeren betrokken zijn bij het plaatsen van explosieven, met sommige van de daders zelfs zo jong als 14 en 15 jaar oud in steden zoals Rotterdam.

Hoewel de precieze redenen achter deze incidenten variëren, suggereert Van der Kemp dat de motivatie vaak teruggaat tot het creëren van angst of intimidatie, vaak in verband met persoonlijke conflicten. Er zijn ook aanwijzingen dat veel van de explosieven worden geplaatst in opdracht van figuren uit de drugswereld.

In enkele gevallen waren lokale bedrijven, zoals een kapsalon in Winschoten en een schoonheidssalon in Groningen, doelwitten, vaak als gevolg van persoonlijke geschillen of conflicten met familieleden van het werkelijke doelwit.

Desondanks zijn de middelen voor beveiliging en bescherming van deze locaties beperkt. “Het is niet realistisch om permanente beveiliging te verwachten bij dergelijke incidenten, gezien de huidige capaciteit van de politie”, aldus Van der Kemp.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen