HomeEconomischFlinke toename in aantal mensen dat aanklopt bij voedselbank

Flinke toename in aantal mensen dat aanklopt bij voedselbank

Voorzitter Leo Wijnbelt van koepel Voedselbanken Nederland heeft aan het Nederlands Dagblad verteld dat het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat sinds januari 2022 met 15% gestegen is. Dat betekent dat er 6000 huishoudens bijgekomen zijn. De aantallen verschillen wel per voedselbank, maar de stijging is aanzienlijk.

De voorzitter vertelt verder dat het niet alleen mensen met een minimuminkomen zijn die tot de nieuwe klanten behoren. “Het breidt zich razendsnel uit naar mensen met een modaal inkomen. Veel gezinnen hebben geen of weinig spaargeld. Als hun energierekening over de kop gaat, hebben zij direct een probleem.”

Ook de hoge energieprijzen worden als oorzaak genoemd voor het stijgende aantal klanten van de voedselbanken. “Als je vorig jaar een nieuw energiecontract hebt afgesloten voor drie jaar, heb je nog gunstige prijzen. Voor anderen geldt dat niet. Dat zien we bij zowel nieuwe als bestaande klanten van de voedselbank terugkomen”, zegt een woordvoerder van de voedselbank in Alphen aan den Rijn.

Om die reden wordt dan ook verwacht dat er nog meer mensen zullen gaan aankloppen bij de voedselbank de komende tijd, aangezien meer mensen dan een nieuw. Energiecontract moeten afsluiten. Volgens Wijnbelt kunnen de voedselbanken nu nog goed hun nieuwe klanten van voedsel voorzien, maar er zou een moment kunnen komen waarop dat niet meer zo is.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen