HomeEconomischFNV: Stakers bij Heineken gaan door

FNV: Stakers bij Heineken gaan door

De mensen bij bierbrouwerij Heineken en frisdrankleverancier Vrumona leggen maandag 17 januari om 15.00 uur opnieuw het werk neer. Ditmaal staken ze 72 uur achter elkaar.

Werknemers voelen zich gedwongen

‘Wij doen dit niet voor ons plezier’, zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. ‘Staken is geen doel op zich, maar de werknemers voelen zich helaas gedwongen. Heineken wil maar niet inzien dat het echt met iets beters moet komen voor de nieuwe cao.’

Eerste staking in ruim 25 jaar

De staking volgt op die van vrijdag, de eerste staking bij het bedrijf in meer dan 25 jaar. Het concern reageert verbolgen op de acties en zegt dat de vakbond niet verder wil praten en de staking vooral heeft georganiseerd om zieltjes te winnen.

Een respectloos eindbod

Suijker: ‘Dat slaat natuurlijk nergens op. Alsof de mensen bij Heineken zich daarvoor zouden lenen. Die laten zich echt niet gebruiken voor een bredere agenda van de FNV. Zij staken omdat hun baas een respectloos eindbod voor ze heeft neergelegd.’

Krokodillentranen bij brouwer

Suijker vindt dat de brouwer krokodillentranen huilt. ‘Heineken roept overal dat het met ons wil praten, maar ze bieden niks extra’s, hun uitgestoken hand is leeg. Het zou mooi zijn als ze snel bereid zijn een beter bod op tafel te leggen. Tot die tijd gaan wij door.’

Blijvende ongelijkheid tussen werknemers

De bierbrouwerij liet dinsdag een ultimatum verlopen van de FNV. Daarin eisten de werknemers dat Heineken afziet van het bevriezen van de loonschalen in de cao Heineken Netherlands Supply. Dat veroorzaakt namelijk blijvende ongelijkheid tussen werknemers. De veelal jongere mensen krijgen een lager eindloon dan hun meer ervaren collega’s, terwijl ze hetzelfde werk doen.

Koopkracht gaat achteruit

Ook over de magere loonsverhoging zijn de werknemers niet te spreken. Heineken biedt niet meer dan 1,5% dit jaar en 2% volgend jaar. Te weinig om de snel groeiende inflatie bij te houden. De koopkracht van mensen zal daardoor achteruitgaan.

Betere regeling voor eerder stoppen

Verder moet er een goede regeling komen waarmee ouderen eerder kunnen stoppen met werken, een hogere reiskostenvergoeding en meer vaste banen voor uitzendkrachten.

Bron: FNV

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen