HomeAlgemeenGasaanvoer door Poolse pijpleiding naar Europa stilgelegd vanwege sancties van Rusland

Gasaanvoer door Poolse pijpleiding naar Europa stilgelegd vanwege sancties van Rusland

Het Russische staatsbedrijf Gazprom heet donderdag laten weten dat ze door de sancties die Rusland heeft opgelegd aan Europese energiebedrijven. Een bedrijf dat op deze sanctielijst staat is namelijk de uitbater van de pijplijn. Woensdagavond werd er een lijst door Rusland aangekondigd met Europese energiebedrijven waarmee geen zaken meer mag worden gedaan door Russische bedrijven. Dit is een reactie op de sanctie van het westen tegen Rusland.

Normaal gesproken is deze pijplijn waarover dit nieuws gaat goed voor een zesde van aanvoer van gas naar Turkije en Europa. Donderdag heeft de Duitse waakhond echter gereageerd dat er al weken nauwelijks gas door deze leiding in Duitsland terechtkomt en dat het grootste deel in Polen zou blijven.

Het is al de tweede pijplijn die wordt afgesloten, waarbij het nog niet echt duidelijk is hoe groot de impact hiervan is op de gasaanvoer naar Europa. Omdat er een andere leiding beschadigd was door de oorlog, moest Oekraïne woensdag nog de aanvoer via die leiding stopzetten. Dit zou zelfs om een kwart van de gasaanvoer van Rusland naar Europa gaan. Volgens de Oekraïense regering werd het gas via een andere lijn omgeleid, maar Gazprom gaf aan dat dit technisch niet mogelijk is.

Er stroom wel nog altijd gas door onder andere de Nord Stream 1-pijpleiding, maar het is niet zeker of dat genoeg is om de leveringszekerheid te garanderen. Ongeveer 40% van de gasaanvoer naar Europa komt uit Rusland.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen