HomeAlgemeenGerechtigheid na 10 jaar: vermogen mevrouw Rosingh terug bij familie

Gerechtigheid na 10 jaar: vermogen mevrouw Rosingh terug bij familie

Ruim een decennium na de verduistering ontvangen de erfgenamen van mevrouw Rosingh uit Haren het onterecht geclaimde vermogen terug. Een decennialange juridische strijd eindigt met gerechtigheid.

Verduistering door vertrouwde buren

In 2010 vertrouwde de dementerende mevrouw Rosingh, een welgestelde dame uit Haren, haar financiën toe aan haar buren Henk L. (58) en Marian H. (59) uit Zeijen. Echter, in plaats van haar belangen te behartigen, verrijkten ze zichzelf. Met haar vermogen renoveerden zij hun luxe woning en financierden ze vakanties naar hun tweede huis in Italië.

Juridische procedure: Een kronkelend pad

Bezorgde buren rapporteerden de verdachte activiteiten in 2013 aan de politie. Hoewel het duo werd gearresteerd voor het verduisteren van ongeveer €300.000, bracht het Openbaar Ministerie de zaak pas in 2016 voor de rechter. Mevrouw Rosingh overleed in 2015 zonder het einde van het juridische gevecht te zien.

In de daaropvolgende jaren ontkenden Henk en Marian alle beschuldigingen, maar ze werden uiteindelijk veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Vanwege de lange duur van de juridische procedures werden hun straffen verminderd.

Geld teruggave aan de erfgenamen

De Hoge Raad bepaalde dat het echtpaar meer dan €240.000 moest terugbetalen aan de staat, wat zij deden door hun huis te verkopen. Niettemin zochten de nabestaanden van mevrouw Rosingh naar gerechtigheid. Na een langdurige discussie over wie het geld moest terugbetalen, besloot politierechter Jeroen van Bruggen het vermogen terug te geven aan de erfgenamen.

Na tien jaar is het onrechtmatig verkregen vermogen van mevrouw Rosingh eindelijk teruggegeven aan haar familie.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen