HomeZorg & WelzijnGezondheidsraad beveelt screening erfelijke aandoeningen bij kinderwens aan

Gezondheidsraad beveelt screening erfelijke aandoeningen bij kinderwens aan

De Gezondheidsraad heeft een belangrijk advies uitgebracht aan het Ministerie van Volksgezondheid: alle toekomstige ouders zouden de mogelijkheid moeten krijgen om zich te laten screenen op ernstige erfelijke aandoeningen. Dit voorstel benadrukt het belang van voorafgaande kennis over de gezondheidsrisico’s die aanstaande ouders mogelijk overdragen aan hun kind.

Huidige vergoedingsbeleid

Op dit moment wordt een dragerschapsscreening vergoed voor specifieke groepen, zoals paren uit malariagebieden of genetisch geïsoleerde gemeenschappen. Deze groepen hebben een verhoogde kans op bepaalde bloedziekten, waardoor screening van essentieel belang is.

Risico op dragerschap

Uit onderzoek blijkt dat er een kans van 1% bestaat dat beide ouders drager zijn van dezelfde erfelijke aandoening. In zo’n geval is de kans 25% dat hun kind met een dergelijke aandoening geboren wordt. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hun dragerschap, aangezien dit vaak niet tot directe klachten leidt.

Belang van genetisch onderzoek

Door genetisch onderzoek kan dragerschap aan het licht worden gebracht, waardoor aanstaande ouders een geïnformeerde keuze kunnen maken over hun zwangerschap. De Gezondheidsraad verwacht dat jaarlijks enkele honderden stellen dankzij deze screening een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen.

Doel van de gezondheidsraad

Het primaire doel van de Gezondheidsraad is niet het voorkomen van geboortes van kinderen met een ernstige ziekte, maar om toekomstige ouders adequaat te informeren. Wensouders die als drager geïdentificeerd worden, kunnen ervoor kiezen het risico te accepteren of alternatieven zoals het gebruik van een donor of IVF te overwegen.

Pilotprogramma en preconceptiezorg

De Gezondheidsraad adviseert een pilotprogramma om de meest effectieve methode voor het aanbieden van deze screening te identificeren. Ook wordt de integratie met preconceptiezorg voorgesteld, wat de algehele gezondheid van zowel ouders als het toekomstige kind ten goede komt.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen