De Europese Commissie heeft besloten de vergunning voor glyfosaat, een breed gebruikte en controversiΓ«le onkruidverdelger, te verlengen. Ondanks de afloop van de huidige vergunning op 15 december, zal glyfosaat nog tien jaar in de EU gebruikt mogen worden, zij het onder strengere voorwaarden om de natuur te beschermen.
Impasse in EU-stemming leidt tot besluit
Een patstelling onder EU-lidstaten, met Nederland en anderen die zich van stemming onthielden, heeft geleid tot dit besluit van de Commissie. Het vereiste aantal van vijftien EU-lidstaten, vertegenwoordigend 65% van de EU-bevolking, werd niet behaald voor goedkeuring of afwijzing van het voorstel.
Waarom glyfosaat omstreden is
Glyfosaat staat bekend om zijn uitgebreide gebruik als onkruidverdelger in de landbouw, maar wordt geassocieerd met gezondheidsrisico’s, waaronder de ziekte van Parkinson. De zorgen omvatten ook de potentiΓ«le impact op het milieu, wat tot breed maatschappelijk en wetenschappelijk debat heeft geleid.
Reactie van Nederland en oproep van wetenschappers
Ondanks een “dringende oproep” van de Tweede Kamer en meer dan 150 wetenschappers en organisaties, inclusief vakbond FNV en de Parkinson Vereniging, om tegen de verlenging te stemmen, heeft demissionair minister Adema van Landbouw zich van stemming onthouden in afwachting van verder onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van glyfosaat.
Zoektocht naar alternatieven voor onkruidbestrijding
Wetenschappers van het Louis Bolk Instituut benadrukken de uitdagingen in het vinden van alternatieven voor glyfosaat. In de reguliere landbouw zijn er weinig opties, en de beschikbare alternatieven zouden ook milieuschade kunnen veroorzaken.