HomeEconomischGroei in auto- en motorbranche zet door ondanks dalend ondernemersvertrouwen

Groei in auto- en motorbranche zet door ondanks dalend ondernemersvertrouwen

De auto- en motorbranche is blijven floreren in het eerste kwartaal van 2023, met een indrukwekkende omzetstijging van 22,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens recente gegevens van het CBS, betekent dit een voortgezette groei in elke kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2021. Deze opwaartse trend wordt gestimuleerd door een combinatie van verhoogde verkoop en prijsstijgingen.

Het succes werd gevierd in alle segmenten van de branche, elk met een groei in de dubbele cijfers in vergelijking met een jaar geleden. De importeurs van nieuwe personenauto’s maakten de grootste sprong met een omzetstijging van maar liefst 44 procent, terwijl de handel in en reparatie van personenauto’s een respectabele groei van 21,6 procent rapporteerde.

De toename van de verkoop van (elektrische) auto’s, gedreven door het oplossen van eerdere tekorten aan onderdelen en logistieke problemen, heeft hier sterk aan bijgedragen. Elektrische voertuigen, die over het algemeen duurder zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor, hebben een extra stimulans gegeven aan de winstgroei.

De bedrijfsauto-industrie heeft ook een aanzienlijke vooruitgang geboekt, met een omzet die al meer dan twee jaar hoger ligt dan in het voorgaande jaar. Deze branche rapporteerde een groei van 19,2 procent in het eerste kwartaal van 2023, dankzij zowel een verhoogde vraag als hogere prijzen. Echter, de groei in caravanverkopen, een deel van deze sector, bleef achter. De handel in en reparatie van motorfietsen zag ook een opwaartse beweging met een toename van 11 procent in het eerste kwartaal.

Ondanks het positieve financiële nieuws, is het ondernemersvertrouwen in de branche gedaald naar 4,0 aan het begin van het tweede kwartaal van 2023, van 11,6 aan het begin van het eerste kwartaal. Hoewel nog steeds positief, ligt het vertrouwen lager dan het gemiddelde van 7,5 over alle sectoren.

Bovendien worstelt bijna de helft van de bedrijven (41,5 procent) met een tekort aan arbeidskrachten aan het begin van het tweede kwartaal van 2023, een toename van 35,7 procent in het eerste kwartaal. Er is ook een lichte stijging in het aantal vacatures, dat gestegen is van 8,2 duizend in het vierde kwartaal van 2022 naar 8,4 duizend in het eerste kwartaal van 2023.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen